Izvanredna presica Stožera: Najavljene nove mjere, ograničavaju se okupljanja i zabranjuje se prodaja alkohola nakon ponoći

Josip Mihaljević
25. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni Stožer civilne zaštite održao je izvanrednu konferenciju za medije nešto iza 12 sati.

stozer

Foto: FB screenshot

Nacionalni Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije nakon sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, a na sastanku su bili još ministri Zdravko Marić, Josip Aladrović te Tomislav Ćorić.

Capak: Neke zemlje imaju puno goru situaciju od nas

Krunoslav Capak izvijestio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji:

“U Hrvatskoj zadnja dva tjedna imamo porast brojeva, danas ponovno imamo rekord, 2.421 novooboljeli. Trenutno imamo 11.144 aktivna slučajeva u Hrvatskoj, u samoizolaciji je 28.187.

Hrvatska po nijednom od ovih pitanja nije otok, neke od nama susjednih zemalja imaju puno goru situaciju nego što je to u Hrvatskoj”, kazao je Capak i nabrojao zemlje u kojima je zabilježeno više slučajeva nego u Hrvatskoj.

Ustvrdio je kako broj novooboljelih raste u čitavoj Europi i svijetu te da je Hrvatska negdje u sredini europskih zemalja po broju zaraženih u 14 dana na 100.000 stanovnika.

Beroš o zdravstvenom sustavu: “Mobilizirat ćemo Arenu”

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da svjedočimo daljnjoj eskalaciji epidemiološke situacije te da je osnovni izazov zaštite zdravlja ljudi zapravo zdravstveni sustav  i njegovo potencijalno opterećenje.

“Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, što znači da ih je tijekom 24 sata zaprimljeno 123, a otpušteno 65. Imamo 58 bolesnika na respiratoru, osam više nego jučer. Nažalost preminulo je i osam sugrađana, ukupno 437. Svakodnevno pratimo situaciju u KB Dubrava koji u ovom trenutku glavni oslonac za prijem naših bolesnika. Ukupno imaju 226, 26 više u odnosu na jučer. Doduše 11 bolesnika je otpušteno.

Jučer ih je zaprimljeno 42, najviše do danas. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete, večeras je sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera ministarstva zdravstva. Ono što cijelo vrijeme govorimo – aktivirat ćemo od ranije postojeće planove kako bi povećali smještajne i u KB Dubrava, a danas smo donijeli odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra”, kazao je Beroš.

Beroš je zaključio da o našoj budućnosti odlučujemo svi skupa – sami.

“Bez obzira što je virusu cilj zaraziti čim više u kraćem vremenu, to ne može napraviti ako mu mi to ne dopustimo. Ako držimo razmak, nosimo maske, ako vodimo računa o higijeni, zasigurno ćemo spriječiti širenje virusa. To treba stalno napominjati”, kazao je Beroš.

Božinović predstavio nove mjere

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović predstavio je nove mjere koje stupaju na snagu sutra u ponoć.

“Donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta, dva metra u zatvorenom prostoru, 1,5 metra na otvorenom prostoru. Također, nužne epidemiološke mjere koje se nalažu ovom odlukom su zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu. Na svadbenim svečanostima može biti najviše 30 osoba, na pogrebima također.

Na ostalim privatnim okupljanjima može biti prisutno najviše 15 osoba. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbenih svečanosti koje mogu najdulje trajati do ponoći.

Okupljanja i svečanosti koja se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena ugostiteljskog objekta koju je utvrdio Stožer civilne zaštite. Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostaviti evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba”, kazao je Božinović.

Također, zabranjuje se prodaja alkohola od ponoći do 6 ujutro. Maska na otvorenom postaje obvezna ako nije moguće osigurati razmak.

Ususret blagdana Svih svetih, maske postaju obvezne i na grobljima. Sve nove mjere uvode se na period od 14 dana kada će se procijeniti njihovi učinci.

Također, poslodavci postaju obvezni zabraniti dolazak na rad ljudima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah.

“Daje se preporuka poslodavcima da se smanji fizički kontakt između zaposlenika, da se uvede rad od kuće kad je to moguće s obzirom na narav posla, da se uvede klizno radno vrijeme kad je to moguće, organizira rad u smjenama i da se smanji broj fizičkih sastanaka. Kontrolu odluke i kontrolu pridržavanja mjera provodit će Državni inspektorat, policija, stožeri civilne zaštite i službenici ravnateljstva civilne zaštite”, zaključio je Božinović.

 

 

Izvanredna presica Stožera: Najavljene nove mjere, ograničavaju se okupljanja i zabranjuje se prodaja alkohola nakon ponoći
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap