Danas rekordnih 8587 novih slučajeva. Plenković: Svaki četvrti stariji od 60 nije cijepljen

Josip Mihaljević
5. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon primirja tijekom blagdana, Stožer civilne zaštite objavio je kako danas imamo 8587 novih slučajeva, najviše u 24 sata od početka epidemije. Plenković je pozvao starije od 60 da se cijepe i sve koji su primili dvije doze da se prijave za treću.

CDC, Unsplash

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8.587 novih slučaja zaraze, najviše u jednom danu od početka epidemije. S današnjim brojkama imamo ukupno 35.202 aktivna slučaja. U bolnici se liječi 1.841 pacijent, a 230 ih je na respiratoru.

U zadnja 24 sata imamo i 32 preminule osobe. U zadnja 24 sata testirano je 18.689 osoba, a zaključno s 4. siječnja cijepljeno je 64,30 posto odraslog stanovništva.

Održala se i sjednica vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković najavio nove mjere.

“Danas imamo rekordan broj novih slučajeva. Ti brojevi pokazuju da je omikron vjerojatno izrazito prisutan kod nas. Znamo da je riječ o znatno zaraznijoj varijanti virusa, a posebno velik porast imamo u Dalmaciji, tamo je više slučajeva nego u Zagrebu”, kazao je Plenković.

Uputio je poruku, posebice starijima od 60, da prime treću dozu cjepiva.

“Svaki četvrti naš sugrađanin stariji od 60 godina nažalost nije cijepljen”, kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako bilježimo tjedni rast novih slučajeva od 50 posto te da je udio zaraženih u testiranima veći od 45 posto.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako se zbog širenja omikrona razmatraju nove mjere.

“Današnji brojevi ukazuju na vjerojatnost da se omikron značajnije počeo širiti u Hrvatskoj. Čini se da zasad kliničke slike nisu toliko teške kao kod delte, ali to još uvijek treba pratiti, čeka se čvršća znanstvena potvrda. S obzirom na mogućnost da se zdravstvo nađe pred novim izazovom, Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera”, kazao je Božinović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap