Evo koliko su u mandatu ove Vlade rasle mirovine, koliko plaće, a kolika je bila inflacija

Jasmina Grgurić Zanze
12. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Plodove siječanjskog usklađivanja mirovina prema rastu cijena i plaća, u iznosu od 4,19 posto, umirovljenici će ‘ubrati’ tek u travnju sa zaostacima. Rast plaća i ovoga je puta bio nešto povoljniji faktor za izračun, nego rast cijena koji je u posljednjih osam usklađivanja samo dvaput bio veći od rasta prosječne bruto plaće u Hrvatskoj. Od srpnja 2020. godine do danas, mirovine su usklađivanjem rasle 35,01 posto. Inflacija je u tom periodu iznosila 24,9 posto, dok su bruto plaće rasle 35,74 posto.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Umirovljenici još uvijek čekaju isplatu siječanjskog usklađivanja mirovina. Ono iznosi 4,19 posto, kako smo već pisali ovdje. Toliko, dakle, mirovine rastu od siječnja prema rastu indeksa potrošačkih cijena i plaća u prethodnom polugodištu, a prema omjeru 70:30 u korist plaća. Isplata većih mirovina stiže u travnju za ožujak, sa zaostacima za siječanj i veljaču.

Rast mirovina i plaća u postotku podjednak

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Analiza usklađivanja mirovina: Evo kako nas Vlada zakida za povoljnije povećanje

Premda se o usklađivanju mirovina često govori u kontekstu inflacije, rast cijena samo je dvaput bio presudan kod usklađivanja mirovina. Tijekom posljednjih osam usklađivanja mirovina, cijene su rasle više nego plaće samo u siječnju 2022. i u siječnju 2023. godine. Kod preostalih šest usklađivanja, rast plaća bio je veći. Rast mirovina usklađivanjem tako u prvom redu možemo ‘zahvaliti’ rastu prosječne bruto plaće u Hrvatskoj.

Ipak, posljednje godine obilježila je snažna inflacija, koja se odrazila i na usklađivanje mirovina. Zanimljivo je pogledati koliko su rasle mirovine u mandatu ove Vlade, od srpnja 2020. godine. Stopa inflacije od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2023. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 24,9 posto. Mirovine su usklađivanjem u tom razdoblju rasle 35,01 posto. Bruto plaće rasle su 35,74 posto, dakle u postotku podjednako koliko i mirovine, prema tablici izračuna koju nam je dostavio Hreljin Klub HNS-a i nezavisnih zastupnika, a koju možete vidjeti ispod teksta.

Hrelja se još jednom pohvalio postignućima

Što je napravljeno za umirovljenike zadnjih 20 godina u Saboru: Od povrata duga do dijela obiteljske mirovine

Saborski zastupnik Silvano Hrelja iznio je ove brojke u ponedjeljak za saborskom govornicom, koju u posljednje vrijeme koristi kako bi rekapitulirao ono što je učinjeno u mandatu ove Vlade. Mandat, koji je bi za Hrelju mogao biti posljednji jer se, kako smo već pisali, sprema u mirovinu, odradio je većim dijelom kao član HSU-a, a manjim kao samostalni zastupnik, jer je izbačen iz stranke na čijem je čelu bio više od desetljeća. U Saboru je pak otkako je HSU postao parlamentarna stranka 2003. godine, dakle više od 20 godina.

– Uz ovo usklađivanje, umirovljenici su dobili povećanje najnižih mirovina od tri posto, dijelu umirovljenika vraćeno je deset posto, uveden je dodatak na obiteljsku mirovinu, a isplaćeno je i osam jednokratnih novčanih pomoći od preko 500 milijuna eura. To je rezultat ovog mandata, rekao je Silvano Hrelja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap