Izazivamo vas da pronađete 95-godišnjakinju koja izgleda mlađe od ove bivše plesačice

Josip Mihaljević
20. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Početak je godine i sigurno su neki od vas odlučili barem malo zdravije živjeti. Jedan od načina koji će vam uvelike tome pridonijeti je i tjelovježba. Kao inspiraciju, donosimo vam priču 95-godišnje Phyllis Sues kojoj godine nisu prepreka – nego prilika.

95-godisnjakinja

Foto: 95-godišnja Phyllis s jogom se prvi puta susrela prije 10 godina, a sada je stručnjakinja | Youtube screenshot

95-godišnja Phyllis Sues nije baš klasična umirovljenica, piše latimes.com.

Svoj prvi posao pokrenula je s 50 godina. Kada je napunila 75., počeo ju je zanimati trapez koji je savladala u samo nekoliko godina. Deset godina kasnije, počinje ju zanimati joga i plesanje tanga. Mislite da je tu stala? Ne, s 90 godina nekoliko je puta  skočila iz aviona.

Sada ima 95 godina i piše svoju prvu knjigu – “20 savjeta kako promijeniti život” u kojoj je glavna premisa kako nikada nije prekasno da čovjek razvije i primjeni barem nekoliko zdravih navika.

Bivša plesačica, oduševljena jer postaje sve popularnija, želi postati inspiracija ljudima svih dobnih skupina koji se možda muče sa zdravljem.

Naravno, dio njenih mogućnosti svakako mora pripisati svojim genima. Majka joj je doživjela 94. godinu, a starija sestra je nedavno proslavila 100. rođendan. No, Phyllis vjeruje da je ključ njenom dugom i zdravom životu aktivan i otvoren stav prema životu, bez straha prema novim stvarima.

Izađite van iz vaše zone sigurnosti

Naravno, i Phyllis ima svoju mračnu tajnu – omiljena hrana su joj sladoled i pire krumpir s previše maslaca. “Tajna je u doziranju, kažem vam”, tvrdi novinarima.

“Prvu pouku plesa baleta sam imala s 14 godina. Nakon toga, znala sam da želim plesati cijeli život.

Plesala sam posvuda po svijetu, u Europi, Južnoj Americi i na Broadwayu. Kada sam imala 75 godina, pročitala sam članak o trapezu. Osoba koja ga je napisala rekla je da se tek tada prvi put osjetila živom u životu. Sjećam se da sam pomislila – to želim i ja za sebe”, govori umirovljenica.

Sljedećeg dana otišla je u najbližu dvoranu koja nudi mogućnost vježbanja s trapezom. Zeznuta je to stvar za početnike, morate se popeti deset metara u vis, vjerovati u sebe i pustiti se. “Zaljubila sam se u taj osjećaj”, tvrdi umirovljenica.

Svi imaju svoju rutinu – samo ju mrvicu promijenite

Kada je imala 85 godina, prijatelj ju je odvukao na zakazani termin joge.

“Odmah na početku, instruktor je viknuo ‘ajmo, svi na ruke!’. Odmah sam pomislila da se šali, ali svi su rukama održavali svoja tijela u zraku. Pitala sam gospodina pored mene koliko mu je trebalo da to nauči. Šest godina. OK, imam vremena, to mi je bila prva pomisao”, priča umirovljenica.

Sada svakog jutra sat vremena samostalno radi jogu. Tvrdi da to nije tjelovježba nego vještina. Moraš naučiti kako raditi stvari polako.

“Sad sama mogu raditi sve te teške poze. Sjećam se da sam mislila da je to nemoguće, balansirati čitavo tijelo na dlanovima.

Ali htjela sam to napraviti kako spada pa sam vježbala i vježbala. Jednog jutra sam se probudila i odjednom – bila sam u zraku”, prisjeća se Phyllis.

Svako jutro kada se probudi, odmah krene s “bombardiranjem” pozitivnim mislima.

“Dobro jutro, dobro jutro. Volim ovaj dan, danas ću se igrati i neću odgađati”, tim se riječima ujutro ohrabruje.

Dvadeset minuta kasnije krene s jogom ili nekom drugom vježbom ako osjeti da joj je potrebnija.

Krećite se, slušajte i učite

Naravno, sve te fizičke vježbe ostavile su traga. Jedan mišić u ramenu zadaje joj probleme, problemi s meniskusom u koljenima i periferna neuropatija u nogama. Ali ne odustaje:

“Želim se osjećati dobro. Onoliko koliko fizički mogu. Ali teško je dok starite jer se morate boriti kao ludi. To je uzbrdna bitka”, objašnjava Phyllis.

Svoju filozofiju opisuje kao pokretnu:

“Živjeti sjedilačkim životom mora biti užasno. Krećite se – plešite, šetajte, bilo što, samo se krećite. Morate znati kako pobijediti izazove jer je njih mnogo, a vi ste jedan.

Morate učiti nešto svaki dan. Novi jezik, instrument, vjerujte mi da će vas doslovce držati na životu. Ja sam toliko uvjerena u to i ne odustajem – koliko god je nešto teško, ja ću u tome uspjeti”, zaključuje Phyllis

phyllis

Foto: Koliko bi joj dali godina? | Youtube screenshot

Izazivamo vas da pronađete 95-godišnjakinju koja izgleda mlađe od ove bivše plesačice
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap