Iz prodaje se povlači kobasica: Ova opasna bakterija je više puta ovog mjeseca pronađena u hrani

Luka Kalac
6. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Nakon što je iz prodaje povučena nekolicina prehrambenih proizvoda zbog utvrđene prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes, opozvana je i trajna kobasica lot broja 157064 s rokom upotrebe do 19. rujna 2024. godine. Iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske su priopćili da je proizvođač OPG Trbušić Mario iz Bedekovčine. Inače, bakterija Listeria monocytogenes uzrokuje bolest listeriozu.

Osoba gura kolica s namirnicama u trgovini.

Trgovina | Foto: Unsplash / Marjan Blan

Iz prodaje se povlači trajna kobasica OPG-a Trbušić Mario. Riječ je samo o proizvodu s rokom upotrebe do 19. rujna 2024. godine. U ovom artiklu je, kako tvrde iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske, utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes.

Sol i papar | Ilustracija: Pexels
Sol čak pet proizvođača povučena s tržišta: Evo o čemu se radi i na što treba paziti

Trajna kobasica lot broja 157064 nije u skladu s uredbom Komisije (EZ) o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač je, kako stoji u priopćenju, OPG Trbušić Mario iz Bedekovčine, piše poslovni.hr.

Inače, bakterija Listeria monocytogenes koja se nalazi u navedenoj kobasici, uzrokuje zaraznu bolest listeriozu koja može rezultirati preranim porodom i pobačajem. Bolest listerioza, uzrokovana tom bakterijom, može zahvatiti središnji živčani sustav. Treba imati na umu kako se ova bakterija nalazi u cijelom okolišu i u crijevima sisavaca (ne odnosi se na ljude) ptica, ljuskara i paučnjaka.

Čak se i pri iznimno niskim temperaturama skladištenja, točnije + 4 Celzijeva stupnja, bakterija Listeria monocytogenes može razmnožavati. Karakterizira je otpornost i na visoke koncentracije natrijevog klorida. Cjelokupnu situaciju dodatno otežava i činjenica da ova bakterija preživljava brojne postupke kojima se obrađuju namirnice. Najveći broj osoba se zarazi tom bakterijom preko kontaminirane hrane.

Podsjećamo kako smo već pisali o nizu opozvanih proizvoda zbog utvrđene prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes. Među njima su bile jedna šunka, a vrlo brzo nakon nje i pečenica. Srećom, najveći broj proizvoda povučenih iz prodaje nisu prehrambeni.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap