Ivan Đikić objavio 10 savjeta kako se pripremiti za koronu najesen

Josip Mihaljević
27. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Znanstvenik Ivan Đikić objavio je na svom LinkedIn profilu članak koji donosi i deset savjeta za Hrvatsku u smislu pripremanja za epidemiju koronavirusa ove jeseni.

ivan đikić

Foto: Ivan Đikić | Youtube screenshot

Hrvatski znanstvenik s frankfurtskom adresom Ivan Đikić na svom je LinkedIn profilu (društvenoj mreži koja se fokusira na poslovna postignuća) deset savjeta koji savjetuju Hrvatsku kako da se pripremi za epidemiju koronavirusa na jesen.

U uvodu naglašava kako je najvažnije da se ne plaši i ne zbunjuje javnost “toplo-hladnim” vijestima te napominje da se građane treba informirati točnim podacima i biti odgovoran za donesene odluke.

Đikić smatra kako se zdravlje građana, zaštita socijalno ugroženih i neometana školska godina može postići dosljednom provedbom bazičnih mjera koje je napisao u obliku deset savjeta.

1) Donositi odluke na temelju točnih znanstvenih podataka, koji moraju biti kritično evaluirani.

2) Testirati više, brže, efikasnije i točnije, te ciljano testirati definirane grupacije. Brža testiranja su važna za liječnike primarne prakse zbog diferencijalne dijagnoze s drugim respiratornim bolestima.

3) Donositi epidemiološke mjere na temelju transparentnih informacija te biti odgovorni za njihovu primjenu. Dati veće ovlasti i odgovornosti regionalnim centrima javnog zdravstva.

4) Pripremiti i bolje povezati zdravstveni sustav – od liječničkih ordinacija, centara za testiranje do bolnica.

5) Povećati brigu o oboljelima (od tumora i drugih bolesti) unutar bolničkog sustava te osigurati njihovu pravovremenu dijagnostiku i terapiju.

6) Uvesti pravilni program cijepljenja protiv gripe među zdravstvenim radnicima, rizičnim populacijama i drugim građanima.

7) Osigurati sigurno školovanje djece i studenata pravovremenim pripremama i preventivnim mjerama. Neophodno je uključivanje raznih struka u odluke o programu školovanja uključujući i roditelje. Pripremljenost programa koji se sada provode u školama u Njemačkoj su dobar putokaz.

8) Unaprijediti javnu komunikaciju Stožera. Jasno, iskreno i konzistentno komuniciranje odluka prema javnosti.

9) Potrebna je javna i činjenična kritičnost prema odlukama Stožera te njihovo prihvaćanje odgovornosti zbog mogućih propusta i grešaka. Za političare, kao i za znanstvenike, treba vrijediti da su kritika i samokritika vrline, a ne slabosti.

10) Obrazovanje i motivacija građana da se pridržavaju mjera: održavanje distance, nošenje maski prema preporukama, osobna higijena, prijava prvih simptoma, pravovremeno testiranje, dodatna briga o bližnjima, posebno o rizičnoj populaciji.

Ivan Đikić objavio 10 savjeta kako se pripremiti za koronu najesen
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap