Investitori odustaju od Hrvatske? Propala gradnja još jednog doma za starije!

Jasmina Grgurić
19. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Nakon što smo ovih dana otkrili kako nema investitora za prvo moderno umirovljeničko naselje u Hrvatskoj, koje se trebalo početi graditi još 2019. godine te dosad već biti završeno, propala je još jedna strana investicija za umirovljenike, pompozno najavljena još početkom 2018. godine. Riječ je o suvremenom domu za starije osobe u Dugoj Resi.

Projekt novog doma za starije osobe u Dugoj Resi (foto: Facebook Grad Duga Resa)

Kako smo prema najavi Grada Duge Rese pisali još početkom 2018. godine, na tom području trebao je godinu dana kasnije niknuti dom umirovljenika prema najsuvremenijim svjetskim standardima smještaja i usluga. No, ni četiri godine nakon što je belgijskim investitorima prodano gradsko zemljište (u ožujku 2017.) na njemu nema ničega osim korova.

‘Mrežnički vrt života’ trebao je biti inovacija za Hrvatsku

Prvi stanari trebali su se useliti još u proljeće 2019. godine, čime bi Hrvatska dobila “jedinstveni objekt s novim konceptom življenja” kako je tada najavljeno. Takozvani Mrežnički vrt života  trebao se prostirati na pet tisuća četvornih metara. Moderni je to objekt za življenje 200 starijih korisnika s restoranom, kafićem, frizerskim salonom, apartmanskim smještajem za parove i samce, odjelom za oboljele od Alzheimera, a u sklopu “staračkog” doma smještena bi bila čak i igraonica za djecu.

Prema projektu koji su najavile direktorice belgijske Lindbergh Care Group, riječ je o inovaciji u smještaju starijih, ne samo za Hrvatsku, nego čak i za Belgiju. Gradonačelnik Tomislav Boljar tom je prilikom poželio što skorije postavljanje kamena temeljca novog Doma za starije i nemoćne, no ni skoro četiri godine kasnije, to se nije dogodilo. 

Projekt novog doma za starije osobe u Dugoj Resi (foto: Facebook Grad Duga Resa)

Na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik je ovih dana kazao kako ne zna gdje je zapelo.

“Nemam informacije je li to zbog korone ili ne”

– Nemam informacije, je li to zbog korone ili ne – ne znam, bili smo s njima na sastanku u županiji, oni su onda bili kod županice, ne znam što su dogovorili. Nama se službeno za odgodu nisu obratili, a i prije godinu dana rekao sam da neću prolongirati nikakav rok. Ako će investitori tražiti odgodu, neka dođu pred gradsko vijeće.

Gdje je zapelo s prvim modernim umirovljeničkim naseljem u Hrvatskoj?

Prihvaćam da je bila korona, da je cijena doma s 9 predviđenih skočila na 13 milijuna eura, a cijena boravka za starije bi trebala biti ista. Ako će tražiti odgodu, objasnit će zašto, na koji rok i konkretni plan. I dalje mislim da se to može izgraditi, podržavam projekt, ali ako se ne realizira, mi smo skupo i za velike novce iznajmili livadu koja postaje gradska – objasnio je, piše Radio Mrežnica, gradonačelnik Boljar.

 

Investitori odustaju od Hrvatske? Propala gradnja još jednog doma za starije!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap