Interes za liftovima ogroman, želi ih ugraditi 12.000 zgrada. No, novca još nema

Jasmina Grgurić
12. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Dosta se u javnosti špekuliralo oko stvarnog interesa vlasnika zgrada da ugrade dizala. Upravo o tomu ovisi hoće li Hrvatska dobiti zeleno svjetlo od Europske komisije za sufinanciranje liftova, pri čemu je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU već jednom propustilo povući sredstva. No, ako je suditi po interesu građana, to se ovoga puta ne bi smjelo dogoditi.

Novougrađen lift u zgradi

Čak 70 posto od 16.804 evidentiranih zgrada bez liftova u Hrvatskoj želi ugradnju dizala sufinanciranih sredstvima iz fondova Europske unije. Riječ je o 12.000 zgrada, a podatke o prikupljenim pretprijavama građana za sufinanciranje ugradnje u višeetažne zgrade predstavila je jučer SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan. Ovakav odaziv okarakterizirala je kao “iznad svih očekivanja”.

Ako Komisija ne odobri rebalans, moramo čekati 2021.

Kako bi se odredio stvarni interes uoči samog odobrenja projekta od strane Europske komisije, predstavnicima suvlasnika stanova anketu su poslali organizatori inicijative ‘Dostupnost do stana’ – Koordinacijski odbor društava i udruga Hrvatske pošte (HP), Hrvatskih telekomunikacija (HT) Zagreb i Hrvatske gospodarske komore (HGK) – Komora Zagreb, u suradnji s europarlamentarkom Borzan.

Prijave za ugradnju dizala samo su anketa, EU još nije odobrila projekt!

Na važnost ovoga projekta ukazivale su i udruge umirovljenika, jer su za mnoge starije i teže pokretne osobe dizala u zgradama jedino rješenje koje bi im riješilo problem otežane mobilnosti. Njima bi se na ovaj način značajno unaprijedila kvaliteta života, kao i invalidima te majkama s kolicima i malom djecom.

Ukoliko Europska komisija ovaj projekt ocijeni pozitivnom ocjenom, može se očekivati sufinanciranje od 85 posto visine iznosa ugradnje dizala. No, to će ovisiti i o ocjeni da se Hrvatska popravila u povlačenju novca iz EU-ovih fondova, a ta se ocjena očekuje u veljači.

“Ako smo se popravili, onda bismo mogli dobiti ‘zeleno svjetlo’. Kao i svi ostali projekti koji bi se trebali financirati kroz izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i ovaj projekt ovisi o tome hoće li Europska komisija odobriti rebalans 10,7 milijardi eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju. U suprotnom, Hrvatska će čekati sljedeće financijsko razdoblje koje počinje tek 2021. godine”, rekla je Borzan, prenosi Jutarnji list.

Projekt odbijen jer nisu iskorištena sredstva

Podsjetimo, poziv za online prijave, koje su bile tek informativnog karaktera, objavljen je u siječnju putem stranica Hrvatske gospodarske komore, uz podatak da se ugradnja može očekivati već u drugoj polovici 2019. godine. Lift financiraju suvlasnici zgrade, a održavanje lifta naplaćuje se iz pričuve na trošak stanara.  U navedenih gotovo 17.000 zgrada živi 700.000 građana od kojih su mnogi umirovljenici, invalidi ili obitelji s malom djecom.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u prethodnom višegodišnjem razdoblju nije iskoristilo dostupna sredstva za ove svrhe, zbog čega je Europska komisija bila odbila projekt “Dostupnost do stana”. Za ugradnju dizala zalagala se i Hrvatska stranka umirovljenika te brojni stručnjaci, a sada je hvalevrijedna inicijativa na korist starijih i nemoćnih osoba konačno urodila plodom.

 

 

 

Interes za liftovima ogroman, želi ih ugraditi 12.000 zgrada. No, novca još nema
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap