Inauguriran Zoran Milanović: “Ne kanim biti korektivni faktor, nego konstruktivni”

Josip Mihaljević
18. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Danas je na Pantovčaku održana inauguracija izabranog predsjednika Zorana Milanovića, kojem tek u ponoć službeno počinje mandat. Inauguracija je bila onakva kakvu je najavio – skromna, sa sveukupno 43 uzvanika.

milanović

Foto: Inauguracija Zorana Milanovića | Youtube screenshot

Zoran Milanović danas je na Pantovčaku ceremonijalno uveden u obnašanje dužnosti Predsjednika Republike Hrvatske. Sama inauguracija je bila skromna, sa svega 43 službena uzvanika, a događaje na Pantovčaku pratilo je još oko 250 novinara.

Kada su svi uzvanici došli na svoja mjesta, himnu je izvela Josipa Lisac i zapalila društvene mreže. Mnogi komentari joj zamjeraju da je suviše kreativno protumačila izvedbu himne. Izvedbu možete pogledati ovdje:

Nakon izvedbe himne, Milanović je riječima “tako mi Bog pomogao” prisegnuo da će se kao hrvatski državni poglavar držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka RH, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske.

“Ne kanim biti korektivni, nego konstruktivni faktor”

Analiza izlaznih anketa: Milanovića su na Pantovčak doveli umirovljenici

U obraćanju javnosti, novi predsjednik je kazao kako ne kani biti korektivni, nego konstruktivni faktor u političkom životu.

Nakon što se zahvalio svima koji su posao predsjednika obavljali prije njega, Milanović je otkrio kakav predsjednik planira biti:

“Bit ću predan, prije svega, onim elementima obrane i nacionalne sigurnosti koji otvaraju mogućnosti iskoraka, kako u pogledu profesionalnih dosega i obrazovanja, tako i u pogledu stupnja transparentnosti tih važnih i osjetljivih sustava”, kazao je Milanović.

Nije spomenuo umirovljenike

milanović

Milanović: "Imam radosnu vijest, saborski zastupnici ostaju bez povlaštenih mirovina"

Iako Milanović u govoru nije izričito spomenuo umirovljenike, kazao je kako je današnja odgovornost političara osigurati da se ni jedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim:

” Kad kažem drukčija, mislim i – slabija, malobrojnija i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, vjerskom, seksualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrijednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama”, kazao je Milanović.

Naglasio je važnu ulogu akademske zajednice, sudstva i medija, za koje je rekao da moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima.

“Naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto, da dostojanstveno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući. Hvala vam. Živjeli, živjela Republika Hrvatska”, zaključio je Milanović.