Analiza izlaznih anketa: Milanovića su na Pantovčak doveli umirovljenici

Josip Mihaljević
7. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Izlazne ankete su bile iznimno točne i u prvom i u drugom krugu predsjedničkih izbora. Na uzorku od oko 13 tisuća birača možemo doći do zanimljivih odgovora o ovim izborima. Milanović je bio uvjerljiviji umirovljenicima, koji su za njega glasali 14 posto više nego za Kolindu.

Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović u HRT-ovo debati (Snimak zaslona/Youtube)

Agencija IPSOS provela je izlazne ankete i u prvom i u drugom krugu predsjedničkih izbora, a one su se pokazale gotovo “u dlaku” točnima. Radi se o uzorku od nekih 13 tisuća ispitanika, koji su na izborni dan ispred birališta anketarima dali više podataka o sebi. Sve te informacije čine jedan vrlo zanimljiv presjek izbornog rezultata.

Škorini birači bili odlučujući?

Hrvatska ima novog predsjednika! Milanović: "Trudit ću se da vodimo dijalog"

Trećina birača Miroslava Škore iz prvog kruga uopće nije izašla na birališta, piše dnevnik.hr. Oni koji su izašli podržali su Kolindu Grabar-Kitarović (68 posto), a čak 32 posto njih glasalo je za Zorana Milanovića. Kolinda bi pobijedila pod uvjetom da su svi Škorini birači izašli i da su baš njoj dali glas, no to se nije dogodilo.

Milanović je uspio prikupiti i glasove ostalih predsjedničkih kandidata, njih otprilike još 200.000.

Postoji i fenomen “novih” birača, a radi se o osobama koje nisu glasale u prvom krugu, a na drugi su redovno izašli. Što se tiče njih, 56 posto ih je podržalo Milanovića, a 44 posto Kolindu.

Milanović bio uvjerljiviji starijima

milanović
Milanović: "Imam radosnu vijest, saborski zastupnici ostaju bez povlaštenih mirovina"

Oko 1,24 milijuna umirovljenika živi u Hrvatskoj, a broj starijih od 60 je nešto veći. Oni su jedno potentno biračko tijelo, a kako Hrvatska stari oni će u udjelu birača biti sve veći i veći kotačić.

Zoran Milanović uspio je osigurati potporu starije populacije – njih 57 posto glasalo je upravo za njega.

Također, za njega je glasalo i 61 posto birača s visokom stručnom spremom. S druge strane, 59 posto birača koji imaju samo osnovnu školu glasalo je za Kolindu Grabar-Kitarović. Ona je uspjela i pridobiti podršku mlađih birača, no ona nije toliko velika – tek 51 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap