Imamo 56 novih, šef Crvenog križa upozorio da ne otvarate vrata onima koji traže novac

Josip Mihaljević
27. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke u 9 sati na konferenciji za medije. Šef Crvenog križa pozvao je da ne otvarate vratima volonterima koji od vas traže novac, a kasnije će biti objavljene strože mjere za staračke domove.

bozinovic

Foto: Youtube screenshot

Ministar Vili Beroš kazao je kako od posljednje konferencije za medije Stožera od 16 sati jučer imamo 56 novooboljelih, ukupno 551.

“Učinjena su 4482 testiranja, od čega u posljednjih 24 sata 524 testiranja. Prosječna dob naših bolesnika je 48,02 godine. Imamo 54% muškaraca i 46% žena. Postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto”, kazao je Beroš.

Tri su osobe preminule, a 37 osoba je izliječeno. Alemka Markotić kazala je kako imamo osam osoba na respiratoru.

Ministar Davor Božinović najavio je promjene u mjerama na snazi:

“Čuli ste ministra Beroša koji je kazao da je naš rast linearan, što ukazuje da se građani sve više i sve bolje pridržavaju uputa. Prva odluka je dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle i lijekove, veterinarsko-medicinsku opremu, poljoprivredne ljekarne i dućani koji prodaju hranu za životinje.

Drugo izuzeće se odnosi na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal i to za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije i to zbog posljedica za saniranje štete od potresa. Dokle god postoji linearni rast popuštat ćemo mjere kako bi što bolje funkcionirali u ovim uvjetima”, kazao je Božinović.

Detalji ovih odluka bit će objavljeni za nekoliko sati i realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro, rekao je Božinović.

Šef Crvenog križa upozorio da ne otvarate vrata onima koji traže novac

Šef Crvenog križa Robert Markt kazao je kako svakoga dana oko dvije tisuće volontera i 638 zaposlenika pomažu najugroženijima.

“Naši zaposlenici i volonteri su pokretani čovjekoljubljem, a ne novcem ili bilo kakvim materijalnim dobrima i zato želim jasno poručiti – ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac, naši volonteri za naše usluge ne traže novac. Molim sve one koji su im volonteri kucali na vrata i tražili novac da istoga trena prijave policiji”, kazao je.

Ministar Božinović otkrio je kako je do sada 781 osoba prekršila samoizolaciju, a policija je o svima njima obavijestila Državni inspektorat. Što se tiče onih koji falsificiraju propusnice, Božinović je ponovio kako se radi o teškom kaznenom djelu za kojeg se može ići u zatvor do pet godina.

Krunoslav Capak najavio je promjene što se tiče domova za starije:

“Sada se epidemiološka situacija promijenila, mi ćemo mjere higijene i distanciranja i nove zabrane pojačati u novom dokumentu koji će biti objavljen danas”, kazao je.

Kako biste ocijenili reakciju vladajućih što se tiče epidemije koronavirusa?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap