Ima 96 godina, ali i dalje radi pet dana tjedno: ‘Riječ mirovina ne postoji u njegovom rječniku’

Luka Kalac
24. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Britanac Bill Parton je dobio otkaz u drvoprerađivačkoj industriji, pa je 1982. godine pokrenuo vlastitu pilanu. Danas je vode njegovi unuci, ali on, koji ima sredstava za lagodnu mirovinu i dalje dolazi na posao pet dana tjedno. U počecima je veliku ulogu u obiteljskoj tvrtki igrala njegova pokojna supruga Joan. Inače, Bill cijeni svoje radnike, a ponekad im peče kolače navečer kako bi ih iznenadio u jutarnjoj smjeni. Billovi unuci su zahvalni na tome što je ovako uspješan posao opstao i svim silama se trude učiniti djeda ponosnim.

pila motorna

Ilustracija, Foto: Unsplash

Britanac Bill Parton je prije više od četiri desetljeća osnovao vlastitu pilanu. Danas Parton ima 96 godina, ali i dalje radi pet dana tjedno. Obiteljski posao započeo je 1982. godine kada je Bill pokrenuo Hales Sawmills u Shropshireu sa svojim sinom Julianom koji je tada imao 18 godina. Od osnutka tvrtke prošlo je više od 40 godina, i njome sada rukovode njegovi unuci, ali to ne sprječava gospodina Partona da svakog dana dolazi pomagati u pilani.

Bill Parton je dobio otkaz pa je pokrenuo vlastiti posao

Sve dok stojim čvrsto na zemlji, kaže Parton, nastavit ću raditi.

– Napustio sam školu kao 14-godišnjak. Nisam znao čitati ni pisati. Vidjeti Hales u ovakvom izdanju me sada jednostavno zadivljuje i tjera me na to da i dalje dolazim na posao, poručio je 96-godišnji Bill Parton za bbc.com.

Ovaj otac četvero djece započeo je svoju karijeru u drvoprerađivačkoj industriji gdje je bio zadužen za upravljanje pilanom u Market Draytonu. Kada su ga otpustili s tog radnog mjesta, gospodin Parton je odlučio postati svoj šef pa je pokrenuo vlastitu pilanu. Isprva je bila smještena u selu Hales u Staffordshireu, koje je malo manje od pet kilometara udaljeno od Market Draytona. Parton je naglasio kako je njegova pokojna supruga Joan imala veliku ulogu u tome da Hales postane ono što je danas.

– Nedjelje smo provodili u dvorištu. Ona je sa svim radnicima radila prekovremeno i upravo zato su je zvali majkom, rekao je gospodin Parton.

sreca
Istraživanje o sreći koje traje već 85 godina: Umirovljenicima nedostaje samo jedna stvar

Danju radnik, noću ‘slastičar’

Da je gospodin Parton dobar šef, potvrdio je i svojom izjavom u kojoj je istaknuo činjenicu da su mu njegovi radnici ‘najvažniji’. To i dokazuje gestama koje radnici cijene. Jedna od njih je ta da peče kolače u večernjim satima koje sutra ujutro dijeli radnicima.

Partonovi unuci su otkrili kako riječ ‘mirovina ne postoji u njegovom rječniku’. Bill Parton je najsretniji kada je na poslu jer pomaže oko poslova u dvorištu pilane i dio je zajednice koju je stvorio svojim rukama, piše bbc.com.

Djedova ostavština

Jedan od Billovih unuka, Lewis Parton je rekao kako im je svima pružena fantastična prilika da nastave gurati posao naprijed na čvrstim temeljima koje je postavio njihov djed, a potom i otac.

Druga dva unuka gospodina Partona, Owen i Jemma, osnovali su Hales Sawmills u Shrewsburyju prošle godine, a njihov je djed nadgledao izgradnju. Otkrili su kako je mogućnost širenja Halesa uz pomoć djeda Billa nešto nevjerojatno jer žele održati njegovu ostavštinu i učiniti ga ponosnim.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap