Slovenci odustali od mirovine sa 67 godina. Našli su dobro rješenje!

Jasmina Grgurić Zanze
24. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Kako je bilo i za očekivati, slovenska Vlada privremeno je odustala od najavljenih izmjena mirovinskog zakona. Prema njima bi se dobna granica za umirovljenje postepeno povećala sa 65 na 67 godina svima onima s manje od 40 godina radnog staža. Umjesto toga, naši su susjedi pronašli izvrstan način stimulacije za kasnije umirovljenje!

sretni umirovljenici

Foto: Ilustracija | Pixabay

Da će povećati dob za umirovljenje sa 65 na 67 godina, slovenska je Vlada iznijela u ožujku ove godine. Ipak, povukla je takav prijedlog u dogovoru sa sindikatima i poslodavcima. Tako se postojeći uvjeti za umirovljenje za sada neće mijenjati sve dok se ne donese sveobuhvatna mirovinska reforma, piše mariborski list Večer, prenosi N1.

Početkom idućeg mjeseca Vlada će socijalnim partnerima predstaviti manje promjene postojećeg mirovinskog zakona, koje bi stupile na snagu početkom iduće godine. Prema novom prijedlogu, oni s manje od 40 godina staža u mirovinu bi i dalje mogli ići s navršenih 65 godina.

Euri
Mirovina je zelenija u susjednom dvorištu: Umirovljenicima 100 do 410 eura regresa

Umjesto povećanja dobne granice, Vlada se odlučila na nagrađivanje, odnosno bonuse kojima bi se Slovence stimuliralo da nastave s radom i nakon 65. godine, ako to žele. Tako bi za svaku dodatnu godinu rada dobivali dodatak od tri posto na mirovinsku osnovicu. Također, oni koji bi posve dobrovoljno produžavali radni vijek, u prve tri godine bi uz plaću dobivali i 40 posto iznosa mirovine, a u narednim godinama, ako će i dalje htjeti raditi, 20 posto.

Bivši slovenski ministar gospodarstva, ekonomist Matej Lahovnik, rekao je da predložene izmjene idu u pravom smjeru, jer će rad do 67 godine života ionako postati uobičajen u cijeloj Europi. Smatra također dobrim što se dulji rad stimulira putem bonusa, s obzirom na demografske trendove prema kojima će dulji ostanak na tržištu rada zbog starenja populacije ionako u budućnosti biti – nužnost.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap