HZZO uveo plaćanje participacije za posjet liječniku onima bez dopunskog osiguranja

Jasmina Grgurić Zanze
5. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, od ove srijede plaćat ćete participaciju od deset kuna za svaki ulazak u ambulantu liječnika opće, ginekološke i dentalne medicine. HZZO širi participaciju na čitav niz postupaka koji se do sada uglavnom nisu naplaćivali, već su to pacijenti činili samo za prvi i kontrolni pregled. No, ne uvijek ni tada.

Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Prilično potiho Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na čelu s dr. Dragom Prgometom donijelo je odluku kojom se utvrđuju terapijski i dijagnostički postupci za koje postoji obveza sudjelovanja osigurane osobe u visini 0,30 posto proračunske osnovice za zdravstvenu zaštitu pruženu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite obiteljske i dentalne medicine te ginekologije. Odluka je objavljena 31. siječnja, a na snazi je osam dana od dana objave, dakle od 7. veljače. To znači da će već od ove srijede svi pacijenti koji nemaju dopunsko prilikom posjete izabranom doktoru platiti deset kuna participacije.

Participacija i za savjete rodbini

Deset kuna u ambulanti plaćat će se neovisno o tome je li riječ o jednom ili više liječničkih postupaka koje  je doktor pružio pacijentu prilikom posjete. Također, osoba koja je nakon pružene zdravstvene zaštite bila primorana istoga dana zatražiti zdravstvenu uslugu u ordinaciji izabranog doktora zbog pogoršanja stanja ili nastanka komplikacija vezano uz istu dijagnozu bolesti, nije obvezna ponovno platiti participaciju. Ukoliko je riječ o nečemu drugom, participaciju će platiti iznova.

Popis terapijskih i dijagnostičkih postupaka poprilično je dug, obuhvaća ih 200-tinjak, a među njima se uz prvi i kontrolni pregled nalaze i konzultacije s liječnikom, kao i savjeti u ambulanti upućeni ne samo pacijentu, nego i članovima njegove obitelji. A participacija će se plaćati i za ispiranje uha, skidanje šavova, vađenje krvi, ultrazvuk, uzimanje brisa, spirometriju…

Više novca u državnoj kasici

Razlog uvođenja participacije očito je financijske prirode, jer ona do sada nije obuhvaćala terapijske i dijagnostičke postupke, već samo pregled pa ga liječnici kao takvog uglavnom nisu ni bilježili. Također, otkako više nije potreban recept na papiru, dobar dio lijekova propisivao se putem telefona pa u ambulantu nije trebalo ni doći. Podsjetimo, pacijenti bez dopunskog osiguranja i u apoteci plaćaju po deset kuna za svaki recept.

Uz to, odluka o plaćanju posjete ambulanti predstavljat će im znatan udar na džepove. Tako bi u mjesecu u kojem su bolesni mogli platiti koliko bi ih koštalo dopunsko, čak i više od 70 kuna ako moraju više puta na pretrage. Iako se procjenjuje kako dopunsko osiguranje u Hrvatskoj ima oko dva milijuna osiguranika, sada će se, po svemu sudeći, ta brojka – povećati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap