HZMO prodaje elitne nekretnine vrijedne 440 milijuna kuna: Tamo će bit hoteli?

Josip Mihaljević
19. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Zaposlenici Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje, u Zagrebu i Splitu, rade u zgradama čija je tržišna vrijednost veća od 440 milijuna kuna. Riječ je o golemim zgradama u centru grada, tamo bi mogli niknuti hoteli visoke kategorije.

mihanovićeva hzmo

Foto: Zgrada u Mihanovićevoj prema procjeni vrijedi 164 milijuna kuna | Google street screenshot

Zgrade HZMO-a u centru Zagreba (Mihanovićeva i Tvrtkova ulica) te zgrada na Zapadnoj obali u Splitu mogle bi se prodati za gotovo pola milijarde kuna, piše vecernji.hr.

Lokacije samih zgrada izuzetno su atraktivne za razvoj hotelskog smještaja visoke kategorije, ili za neku drugu poslovnu namjenu. Osim toga, lokacije zgrada ne odgovaraju zaposlenicima HZMO-a zbog gradskih gužvi i nedostatka osiguranog parkirališta, što komplicir pristup zaposlenicima, ali i korisincima usluga.

Žele se preseliti u novije i modernije prostore

Mirovinsko nastavlja prodavati stanove, najjeftiniji košta samo 24.000 kuna

U Mirovinskom stoga razmatraju mogućnost prodaje tih golemih zgrada, a novac koji bi dobili iskoristili bi za ujedinjavanje službi u nekim drugim prostorima koje bi bile na pristupačnijim lokacijama.

Smatraju da bi tim potezom ostvarili i višak sredstava te kako bi osigurali efikasniji rad svojih službenika. Upravo se ovog tjedna zbog “rada službenika” organizirao i prosvjed “Čaša se prelila”, gdje su zaposlenici iznijeli niz problematičnih uvjeta na radu.

U Zagrebu je i središnji ured HZMO-a, u pet poslovnih zgrada radi najveći broj zaposlenika. Raspolažu s čak 26 tisuća kvadratnih metara prostora, vjeruju da im je dovoljno 15 tisuća kvadratnih metara.

Najvrjednija zgrada je ona u Mihanovićevoj čije je vrijednost procjenjena na 164 milijuna kuna, a nalazi se tik uz luksuzni hotel Esplanadu. Slično je sa zgradom u Tvrtkovoj ulici. Osim te dvije, žele prodati i manje zgrade u Trpimirovoj, Vukovarskoj i Žajinoj ulici.

Zgrada u Splitu vrijedi oko 150 milijuna kuna

Mirovinsko prodaje nekretnine: Radnicima popust na stanove, ali i na - ljetovanje

U Splitu pak HZMO razmatra opciju prodavanja zgradu na Zapadnoj obali, a tamo bi trebao osvanuti luksuzni hotel. Zgradu dijele s HZZO-om, Jadropolovom i splitski SDP-om.

Vlada je u svibnju već donijela odluku o prodaji te nekretnine, a za taj je proces zaduženo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Vjeruju kako bi prodajom te zgrade mogli osigurati investicije za turističke objekte, za koje u gustom centru nema mjesta.

 

mihanovićeva hzmo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap