Mirovinsko nastavlja prodavati stanove, najjeftiniji košta samo 24.000 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
18. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nastavlja prodavati stanove u svojemu vlasništvu, njih više od šest stotina, no čini se kako prodaja baš i ne ideje najbolje, uglavnom jer je riječ o starim, neodržavanim nekretninama za koje fotografije nisu ni dostupne.

Ilustracija: Stambena zgrada u Zagrebu/Pixabay

Nakon natječaja u rujnu, o kojem je pisala mirovina.hr, kada se prodavalo 39 stanova za početnu cijenu već od 24.000 pa sve do četvrt milijuna kuna, objavljena su još dva. Tako je HZMO u siječnju na prodaju dao 41 stan, od čega je interes iskazan tek za polovinom njih, a od ovoga mjeseca u prodaji su nove nekretnine.

Od 24 tisuće pa do pola milijuna kuna

Natječaj je ovoga puta raspisan za 32 stana na području Karlovca, Koprivnice (Glogovac, Lepavina…), Osijeka, Pakraca, Siska… Početne cijene i ovoga se puta kreću od samo 24.000 kuna za manji stan od 34 četvorna metra u Lepavini pa do čak pola milijuna kuna za najskuplju nekretninu od 66 kvadrata, a  koja se nalazi u Puli.

Mirovinsko prodaje nekretnine: Radnicima popust na stanove, ali i na - ljetovanje

Stanovi se prodaju po principu “viđeno-kupljeno”, kupac je onaj čija je ponuda najveća, a svi ponuditelji moraju platiti jamčevinu u iznosu od 10 posto početne vrijednosti stana. Mirovinsko je popis stanova objavilo i na svojim internetskim stranicama, za njih fotografije ne postoje, no moguć je njihov obilazak uz prethodnu najavu. Ponude će se prikupljati do 5. travnja.

Ova bogata imovina HZMO-a nastala je nekadašnjim izdvajanjem iz plaća i mirovina svih radnika i umirovljenika za Stambeni fond do 1991. godine. Prodaja je započela prije deset godina, a velik dio stanova prazan je ili u najmu zaposlenika HZMO-a i umirovljenika koji imaju prednost i popust pri kupnji.

Povlastice za zaposlenike

Većina stanova je prodana, pri čemu su se oni prvo nudili radnicima i umirovljenicima u najmu po deset posto jeftinijoj cijeni uz odbijanje uloženih sredstava do čak 30 posto vrijednosti stana. Tako su primjerice, zaposlenici mogli kupiti stan i 40 posto jeftinije. Dio stanova godinama je zjapio prazan, a dio je imao i bespravne korisnike. Prije toga, najam su plaćali vrlo simboličnih pet kuna po četvornome metru. Stanovi na području posebne državne skrbi, njih 374 još su za vrijeme Jadranke Kosor darovani jedinicama lokalne samouprave.

Osim stanova, Zavod je vlasnik i 12 apartmana na atraktivnim lokacijama uzduž Jadrana koje ne prodaje, nego daje u zakup uz uvjet da se smještaj u njima najprije mora ponuditi djelatnicima HZMO-a po 50 posto nižoj cijeni.

Više o ovoj temi možete pročitati na ovom linku.

 

 

Mirovinsko nastavlja prodavati stanove, najjeftiniji košta samo 24.000 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap