HZMO: Od sutra je za dolazak u naše prostore potrebno predočiti važeću covid potvrdu

Josip Mihaljević
15. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Sutra u Hrvatskoj kreće poprilično proširena uporaba covid potvrda. One su do sada bile obvezne samo u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi, a od sutra su obvezne u državnom i javnom sektoru.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

U Hrvatskoj sutra kreće stroži režim što se tiče uporabe covid potvrda, a one osim u zdravstvu i socijali postaju “ulaznica” i za državne i javne institucije. Jedna od njih je i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, pa će neki budući umirovljenici koji žele ostvariti pravo na mirovinu fizičkim dolaskom u prostorije HZMO-a morati imati covid potvrdu.

covid potvrda
Uskoro će vam covid potvrda trebati i za - odlazak u mirovinu

“Obavještavamo sve korisnike da od utorka 16. studenog 2021. prilikom dolaska u službene prostorije HZMO-a trebaju predočiti važeću EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Zahvaljujemo na razumijevanju”, napisali su na društvenoj mreži Facebook.

Podsjetimo, obveza posjedovanja covid potvrde odnosi se na državne službenike i namještenike, službenike i namještenike u javnim službama, službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH, tijela državne uprave i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Osim za same zaposlenike, potvrde su obvezne za sve one koji će dolaziti u njihove prostore. Tko ne pokaže covid potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz ne smije boraviti u službenim prostorijama.

Pojasnimo još što je “drugi odgovarajući dokaz” – osim klasične covid potvrde kakvu priznaju EU zemlje za prijelaz granice, to još mogu biti:

  • potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju koja se temelji na brzom antigenskom testu unazad zadnjih 12 mjeseci
  • potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ako vam je netko u obitelji imao covid i bili ste “vjerojatan slučaj”
  • potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju temeljem PCR testa koji je obavljen prije više od 6, a manje od 12 mjeseci
  • liječnička potvrda o tomu da ste cijepljeni s jednom dozom (unutar 8 mjeseci od preboljenja i da nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze) i imali pozitivan test (brzi antigenski ili PCR)

 

HZMO: Od sutra je za dolazak u naše prostore potrebno predočiti važeću covid potvrdu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap