HZMO objavio koliko raste nacionalna naknada za starije osobe!

Josip Mihaljević
2. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje danas je donijelo Odluku o usklađivanju svote nacionalne naknade za starije osobe. Naknada od 800 kuna raste samo 20 kuna i 80 lipa mjesečno.

Ilustracija: Rawpixel

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je kako se nacionalna naknada za starije osobe od 1. siječnja povećava za 2,6 posto. Na iznos od 800 kuna koliko sada iznosi radi se o rastu od 20 kuna i 80 lipa mjesečno, pa će manje od 6.000 korisnika (!) primati 820,80 kuna mjesečno. 

Tako je odlučilo Upravno vijeće HZMO-a na današnjoj sjednici. Podsjetimo, Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije, koji je stupio na snagu u siječnju 2021. godine, propisana su godišnja usklađivanja koja počinju od siječnja 2022. godine. Za razliku od usklađivanja mirovina, nacionalna naknada usklađuje se samo prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi.

“Odluka o usklađivanju svote nacionalne naknade za starije osobe prvo je usklađivanje od stupanja na snagu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, a donesena je na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena u RH za razdoblje siječanj-prosinac 2021. u odnosu na razdoblje siječanj-prosinac 2020. koja iznosi 2,6 posto”, objavili su iz HZMO-a.

Nacionalna mirovina – fijasko Ministarstva rada

siromaštvo
Nije valjda da u Hrvatskoj imamo samo 7.000 starijih siromaha bez mirovine?

Nacionalna naknada za starije ime je za nacionalnu mirovinu koju političari desetljećima obećavaju uvesti u zakonodavstvo. Radi se o svojevrsnom “nultom” mirovinskom stupu koji pokriva one ljude koji tijekom života nisu ostvarili pravo na mirovinu, a u starosti nemaju nikakvih prihoda. Kada je u ljeto 2019. godine nakon odlaska ministra Marka Pavića ministarsku fotelju dobio Josip Aladrović, kazao je kako je uvođenje nacionalne naknade za starije jedan od prioriteta njegovog mandata.

Radna skupina procjenjivala je da bi u Hrvatskoj moglo biti 60-ak tisuća korisnika koji su stari i nemaju nikakav prihod, ali su postavili uvjete za ostvarivanje prava na način da su očekivali tek nešto manje od 20.000 korisnika nacionalne naknade za starije samo u 2021. godini.

Pažljivo smo pratili broj korisnika iz mjeseca u mjesec tijekom cijele godine, međutim 800 kuna mjesečno koristi tek 5696 korisnika, što znači da netko nije ispunio svoju zadaću.

HZMO objavio koliko raste nacionalna naknada za starije osobe!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap