HZMO definitivno potvrdio: Sljedeće tri mirovine neće biti ovršene

Josip Mihaljević
30. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje upravo je poslao priopćenje s definitivno potvrdom – mirovine koje treba isplatiti u svibnju, lipnju i srpnju 2020. godine neće biti ovršene.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje  upravo se oglasio priopćenjem i poslao definitivnu potvrdu – mirovine iduća tri mjeseca neće biti ovršene. U nastavku prenosimo njihovo priopćenje:

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavještava korisnike mirovina kojima provodi ovrhu na mirovinama, da će od dana stupanja na snagu Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti (Zakon), početi primjenjivati Zakon u dijelu kojim se propisuju mjere zastoja u provedbi ovrhe na stalnim novčanim primanjima.
HZMO je provodio aktivnosti radi pripreme Zakona te će, u skladu s odredbama Zakona, zastati s provođenjem ovrha na mirovinama koje umirovljenicima treba isplatiti u svibnju, lipnju i srpnju 2020., odnosno neće provoditi ovrhe u korist ovrhovoditelja, već će cijelu netomirovinu isplatiti korisniku mirovine.

Iznimno od toga, u skladu sa Zakonom, HZMO neće zastati s provedbom ovrhe na mirovinom, ako se ovrha provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine i ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka.

Također, ako se u vrijeme trajanja posebnih okolnosti ispune uvjeti za prijenos sredstava koja su zaplijenjena od mirovina korisnika prije nastupa posebnih okolnosti jer su protekom roka od 60 dana postala pravomoćna, ta sredstva se u skladu sa Zakonom prenose u korist ovrhovoditelja.

Mjere zastoja u provedbi ovrha propisane Zakonom ističu u roku od tri mjeseca od početka datuma primjene, osim ako Vlada Republike Hrvatske ne produži navedene mjere za još tri mjeseca”, objavili su.