Umirovljenik kažnjen s 900 kuna jer je samoizolaciju prekršio za 4 sata

Josip Mihaljević
9. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Zagrebački umirovljenik Ranko M. (63) dobio je kaznu od 900 kuna jer je mjeru samoizolacije prekršio za samo četiri sata. Da je samoizolaciju prekršio saznao je u samoj zgradi policije gdje je došao izvaditi putovnicu.

Ilustracija: Unsplash

Zagrebački umirovljenik Ranko M. (63) godine prošle je godine u ožujku posjetio policijsku zgradu upravnih poslova u Petrinjskoj ulici da bi mu tamo priopćili kako je za četiri sata i 11 minuta prekršio mjeru samoizolacije, piše Jutarnji list. Došao je izvaditi putovnicu ujutro u 9:15 sati, službenici su mu, nakon uvida u platformu za provjeru covida-19, kazali kako je u prekršaju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Na prekršajni nalog podnio je prigovor i borbu je nastavio na prekršajnom sudu koji ga je kaznio sa 600 kuna i 300 kuna sudskih troškova. “Običnu” samoizolaciju u kojoj ste vjerojatno bili propisuje liječnik opće prakse i obično ističe u ponoć, s početkom novog dana. Međutim, naš umirovljenik je u samoizolaciji završio tako što je prelazio granicu pa mu je službeno vrijeme isteka samoizolacije bilo 13:26 sati tog istog dana kada je obavljao poslove u policiji.

“Ne smatram se krivim. Ne priznajem prekršaj za koji me se tereti. Točno je da sam 19. ožujka 2021. u 9:15 pristupio prostoru policije, direktno na šalter, kako bih predao zahtjev za izdavanje putovnice.

I tad mi je policajac rekao da sam uranio nekoliko sati. Pitao sam ga što to znači pa mi je kazao da je, prema odluci ministra, na snazi još uvijek mjera samoizolacije s obzirom da sam u Hrvatsku preko Bregane ušao 9. ožujka u 13:26 sati. Morao sam po toj odluci provesti deset dana karantene. Smatra sam da je tog 19. ožujka, nakon deset dana, mjera istekla”, ispričao je umirovljenik na sudu.

Kazao je kako ne razumije propis i da mu nitko nije objasnio do kada točno mora biti u samoizolaciji i poručio da sigurno ne bi išao nigdje – da je znao da mu je samoizolacija još na snazi. Od suda je zatražio manju kaznu jer prima malu mirovinu:

“Molim sud, ukoliko smatra da sam kriv, da se uzme u obzir da doista nisam razumio do kad mi točno u minutu mjera traje. Ujedno molim izricanje što manje kazne jer imam malu mirovinu i nikad nisam bio kažnjavan”, zamolio je umirovljenik.

Sud je donekle shvatio njegovu situaciju i zato je dobio puno blažu kaznu (koje se za kršenje samoizolacije kreću od 8.000 do 15.000 kuna), ali je poručio da nepoznavanje propisa ne može biti isprika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap