HSU traži da se za umirovljenike smanji i potpuno ukine HRT pristojba!

Jasmina Grgurić Zanze
6. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika uputila je danas u saborsku proceduru prijedlog dopuna Zakona o HRT-u kojim iznova traži umanjenje, odnosno ukidanje plaćanja mjesečne pristojbe umirovljenicima s manjim mirovinama, ovisno o visini primanja.

silvano hrelja

Silvano Hrelja Foto: Mirovina.hr

Hrvatska stranka umirovljenika predlaže socijalnu mjeru prilagođavanja mjesečne pristojbe HRT-a prema visini mirovine, čime bi se od ovoga nameta djelomično ili u potpunosti rasteretili stariji građani.

Predlažu da samci čiji mjesečni prihod nije veći od 2.340 kuna te članovi kućanstva čiji mjesečni prihod nije veći od 1.830 kuna plaćaju mjesečnu pristojbu HRT-u u iznosu od 40 kuna. Također, traže da se svi građani s mjesečnim prihodima do 1.500 kuna u cijelosti oslobode plaćanja mjesečne pristojbe. Naime, oni sada plaćaju 40 kuna.

Plaćamo skoro koliko i bogatiji Slovenci i Irci

Prema Zakonu o HRT-u, svi vlasnici prijamnika obveznici su plaćanja mjesečne pristojbe koja se utvrđuje prema prosječnoj plaći i već niz godina iznosi 80 kuna. No, u posljednje vrijeme sve se glasnije i češće s Prisavlja čuje da im treba više, jer 1,2 milijarde kuna koliko dobiju od pristojbi nije dovoljno za kvalitetan program.

Novi prijedlog zakona o dopuni Zakona o HRT-u u saborsku proceduru uputili su Silvano Hrelja i Tomislav Žagar.

“Pitamo se je li opravdano da je razlika između pristojbe u Hrvatskoj i one u Sloveniji svega 15 kuna, dok je slovenska prosječna plaća veća za 1.700 kuna, a prosječna mirovina za 2.265 kuna? Zašto se u Irskoj u kojoj je mjesečna prosječna plaća veća od 20.000 kuna traži samo 19 kuna više?” – apelirali su danas iz HSU-a.

Nepravedno je pristojbu određivati prema plaći

Smatraju da je nepravedno i socijalno neosjetljivo u državi s toliko siromašnih građana stalno izjednačavati namete i potraživanja. Dodaju da je nerazumno u državi s takvom razlikom između prosječne plaće i prosječne mirovine (prosječna mirovina čini svega 40% prosječne plaće) određivati mjesečnu RTV pristojbu prema plaći.

Željko Šemper
Šemper opleo po HRT-u zbog izjave da bi pristojba trebala porasti na 96 kuna!

“Postavili smo stoga ovakve cenzuse koji su realni, precizni i pravedni te se približavaju granici siromaštva. U svojoj borbi i aktivnostima idemo prema cilju da ljudi koji žive ispod granice siromaštva budu zaštićeni i uključeni u društvo. Mi nismo ni rušitelji ni populisti, ne zazivamo potpuno ukidanje pretplate, jer uvažavamo i prepoznajemo vrijednost i važnost javne radiotelevizije. Imamo razumijevanja za sve iskazane potrebe HRT-a, poštujemo kreativnost i slobodu medija, ali to isto razumijevanje i poštovanje tražimo za umirovljenike i radnike slabijeg imovinskog stanja” – zaključuju iz HSU-a.

Inače, HDZ je još 2016. godine uoči izbora obećao da će umirovljenicima s mirovinom ispod 3.000 kuna iznos RTV pristojbe biti prepolovljen te da će to obećanje realizirati čim dođu na vlast. No, već četiri godine nije se dogodilo ništa.

HSU traži da se za umirovljenike smanji i potpuno ukine HRT pristojba!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap