HSU objavio izračun: Ne odustajemo od covid dodatka! Vlada itekako ima milijardu kuna za umirovljenike

Josip Mihaljević
3. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika objavila je na svojim stranicama da su na sastanku u Vladi 11. veljače usuglasili iznose covid dodatka za umirovljenika. Tomu usprkos, ministar rada Josip Aladrović posljednjih tjedan dana tvrdi da ti iznosi “nisu realni” za proračun.

gabricevic veselko

Foto: Veselko Gabričević | hsu.hr

Predstavnici umirovljeničkih stranaka i udruga bili su na sastanku u Vladi 11. veljače, a tada su navodno i usuglasili iznose covid dodatka za umirovljenike u tri razreda. Oni s najmanjom mirovinom (do 2.710 kuna) dobili bi po 150 eura dodatka, oni s mirovinama od 2.710 do 5.000 kuna dobili bi 100 eura dodatka, a umirovljenici samci s preko 5.000 kuna mirovine dobili bi 50 eura dodatka.

Unatoč tom dogovoru, ministar Josip Aladrović već danima ponavlja kako ti iznosi nisu realni za državni proračun jer se radi o ukupno 1,1 milijardi kuna.

HSU je na svojim stranicama upravo objavio izračun i načine financiranja covid dodatka:

“Iznos od 1,1 milijarde kuna za Covid dodatak je iznos koji se čini nemoguć za isplatiti, no središnjica HSU-a je razmatrala mogući način i izvore financiranja, a da ne predstavlja veliko opterećenje za proračun, kako su ga neki ekonomski analitičari pokušali prikazati”, stoji na stranicama HSU-a.

Vlada štedi na “umirovljeničkim” politikama

Izvore financiranja su podijelili u četiri točke.

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje

Za provođenje izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (kada su vladajući skromno povećali cenzus za besplatnu policu dopunskog osiguranja)  bilo je predviđeno osigurati dodatnih 160 milijuna kuna iz državnog proračuna za dodatnih 200.000 osiguranika koji će dobiti besplatnu policu dopunskog osiguranja.

“Budući da u 2020. nije bilo povećanja broja korisnika koji će ostvariti pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstava državnog proračuna RH na osnovi prihodovnog cenzusa, a izvjesno je da ni u 2021. neće doći do povećanja, to znači da će ostati neutrošeno za tu namjenu 320 milijuna kuna (2020. + 2021.)”, zaključuju u HSU.

Nacionalna naknada za starije

umirovljenici bocaju
U četvrtak odluka o covid dodatku: Evo što umirovljenici mogu očekivati

Za isplatu nacionalne naknade za starije u 2021. godine planirano je 134 milijuna kuna za 20 tisuća korisnika koliko ih je Vlada očekivala. No, već sada se može reći da kvota od 20 tisuća korisnika neće biti ispunjena (prema posljednjim informacijama valjanih zahtjeva je bilo nešto više od tri tisuće!!!) pa i ovdje postoji prostor za isplatu dodatka.

“Evidentno je da mjesečni rashodi s obzirom na znatno manji broj korisnika od očekivanog neće prijeći prosječno 4,5 milijuna kuna ili maksimalno 54 milijuna kuna u cijeloj 2021. To znači da će ostati neutrošenih cca 80 milijuna”, zaključuju u HSU.

Zaustavljene isplate mirovina zbog smrti od Covida

“Na žalost od posljedica COVIDA umrlo je već preko 5.000 umirovljenika u RH, što znači da je po toj osnovi smanjenje rashoda za mirovinu minimalno 15 milijuna mjesečno ili cca 180 milijuna godišnje”, računaju u HSU.

Prihodi od PDV-a nakon isplate covid dodatka

Umirovljenici bi covid dodatak zasigurno – potrošili. Kada bi covid dodatak iznosio oko milijardu kuna, zbog potrošenog novca opet bi državi uplatili 25 posto iliti 250 milijuna kuna PDV-a. Povratak u proračun bi se dogodio svega kroz mjesec-dva od isplate covid dodatka.

“Kad zbrojimo naprijed navedene stavke dolazimo do svote od preko 800 milijuna kuna u 2021. godini, i za toliko već sada, bez dodatnih izdvajanja, postoji prostor na rashodovnoj strani proračuna za COVID dodatak. Stoga opet pozivamo Vladu RH i resornog ministra da nas poslušaju i odluče u korist umirovljenika. Pozivamo ih da pokažu umirovljenicima da nisu zaboravljeni. Budimo EU, budimo solidarni!”, zaključuju iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Sutra odluka o covid dodatku

Odluka o covid dodatku očekivala se još prošloga tjedna, ali na sastanku u četvrtak ništa nije dogovoreno. Dapače, predstavnici umirovljenika su bili pomalo pesimistični.

Pesimisti ili realisti? Umirovljenici skeptični oko isplate covid dodatka!

Novi sastanak najavljen je za 2. ožujka u utorak, ali je odgođen na 4. ožujka u četvrtak.

Umirovljenici su, inače, izrazito skeptični oko isplate covid dodatka iako ova tema kod njih izaziva golem interes.

 

HSU objavio izračun: Ne odustajemo od covid dodatka! Vlada itekako ima milijardu kuna za umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap