U četvrtak odluka o covid dodatku: Evo što umirovljenici mogu očekivati

Josip Mihaljević
2. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Danas će se održati još jedan (vjerojatno i posljednji) sastanak umirovljeničkih udruga s ministrom Aladrovićem na kojem treba definirati iznose covid dodatka na mirovine. Evo što umirovljenici mogu očekivati.

umirovljenici bocaju

Foto: Unsplash

Danas je treći u nizu sastanak umirovljeničkih udruga i ministra rada Josipa Aladrovića, a glavna tema je isplata covid dodatka umirovljenicima i već bi se danas moglo znati tko će koliko dobiti.

Podsjetimo, umirovljeničke udruge su prije gotovo godinu dana zatražile isplatu covid dodatka, no njihov je zahtjev naprosto izignoriran od strane Vlade. Ideju je oživio HSU, a potom su ujedinjeni umirovljenici (Sindikat i Matica umirovljenika, HSU, SU i BUZ) na zajedničkoj konferenciji za medije zatražili isplatu covid dodatka. Tek kod njihovog ujedinjavanja privukli su veliku pozornost vlade koja ih je hitno prije te konferencije za medije pozvala na sastanak.

Vlada se grčevito bori za što manju isplatu umirovljenicima

Inače, prije tog sastanaka, HSU je predlagao iznos od 2.500 kuna dodatka za umirovljenike s mirovinom do 2.500 kuna i 1.500 kuna dodatka za one s mirovinama između 2.500 i 4.000 kuna.

Nakon sastanka s vladajućima umirovljenici su u javnost izašli s prilično manjim iznosima:

Taj bi prijedlog državni proračun koštao oko 1,1 milijardu kuna. No, čini se da je i taj umanjeni zahtjev prevelik zalogaj za državni proračun jer ministar Aladrović već danima ponavlja kako isplata od 1,1 milijardu jednostavno nije realna za trenutačno stanje državnog proračuna.

Nakon ministrovih poruka preko društvenih mreža oglasio se HSU – i tvrde da su upravo te iznose usuglasili s vladajućima na sastanku.

HSU traži iznos Covid dodatka usuglašen na razgovorima 11.2.2021. u Vladi! Budimo EU, budimo solidarni!

Posted by HSU – Hrvatska stranka umirovljenika on Friday, 26 February 2021

 Danas bi mogli vidjeti još manje iznose

Odluka o covid dodatku očekivala se prošloga četvrtka jer su tada umirovljeničke udruge ponovno sjele za stol s ministrom Aladrovićem, no ništa nisu uspjeli dogovoriti i odlučeno je da će se ponovno sastati danas.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović izrazila je ogorčenje “financijskom industrijom” koja je isplatu covid dodatka nazvala suludim.

aladrović
Aladrović bacio veliku sumnju na isplatu covid dodatka: "Proračun to u ovom trenutku ne može podnijeti"

“Stvarno se podigla financijska industrija, ugledni znanstvenici koji lobiraju za drugi stup… Nevjerojatno! Zbog čega su oni protiv toga da siromašni dobiju nešto, tako su bili i protiv nacionalne naknade za starije”, kazala je za Mirovina.hr

Ipak, izrazila je uvjerenje da će nekakvog covid dodatka najvjerojatnije ipak biti. No, ako ministri inzistiraju da trenutačni prijedlog nije realan, to znači da bi danas mogli vidjeti još niže iznose covid dodatka koji će se vrlo vjerojatno isplatiti uoči lokalnih izbora.


NOVO: Dobili smo informaciju da je sastanak odgođen za četvrtak. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap