Pesimisti ili realisti? Umirovljenici skeptični oko isplate covid dodatka!

Josip Mihaljević
22. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Danima se ponavljalo kako isplata covid dodatka za umirovljenike ovisi o indeksaciji mirovina. Sada znamo da će mirovine rasti malenih 0,54 posto, no umirovljenici su u našoj anketi potvrdili da su i više nego skeptični oko isplate covid dodatka.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Prošloga tjedna smo na portalu objavili anketu o isplati covid dodatka umirovljenicima, a danas već imamo gotovo tri tisuće odgovora. Podsjetimo, umirovljeničke udruge su covid dodatak tražili još u travnju prošle godine, ali bez ikakvog odgovora od strane Vlade. Danas je ta ideja ponovno na stolu, a umirovljenici su na dobrom putu prema ujedinjavanju i pritisak za isplatom covid dodatka jači je nego ikada.

Ministar Aladrović nedavno je poručio kako su sve opcije otvorene, i da se dodatak isplati, kao i da do njega uopće ne dođe. Poručio je kako se mora sačekati rezultat usklađivanja mirovina, a sada znamo da će prosječna mirovina rasti za zanemarivih 13 kuna. Unatoč tomu, čak i ovo malo usklađivanje će povećati izdatke za mirovine za oko 200 milijuna kuna, što otvara mogućnost isplati covid dodatka.

Umirovljenici su tražili isplate od 150, 100 i 50 eura za tri razreda ovisno o visini mirovine, a ministar je također najavio da bi se o samim iznosima i razredima moglo pregovarati.

Na portalu smo prošloga tjedna putem ankete pitali umirovljenike vjeruju li uopće da će doći do isplate covid dodatka umirovljenicima, a gotovo 3.000 ispitanika je do trenutka pisanja ovoga teksta glasalo u anketi.

Gotovo polovica njih (1.439, 48 posto) je uvjereno da nikakvog dodatka neće biti. Pitanje je radili se o pesimistima ili realistima koji su svojim iskustvom navikli na “mrvice” od Vlade.

Dodatnih 915 (30,5%) umirovljenika je skeptično oko isplate, ali po izjavama iz zadnjih tjedan dana isplatu covid dodatka vide kao realnu mogućnost.

Preostalo je još 643 (21,4 posto) ispitanika koji su uvjereni kako se umirovljenicima smiješi obećani covid dodatak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap