HSU o koaliciji s HDZ-om: ‘Idemo s njima jer su dosta napravili za umirovljenike’

Jasmina Grgurić Zanze
5. travnja 2024.
Novosti
A- A+

HSU računa na mjesto u Saboru preko koalicije s HDZ-om, na čijoj je listi Veselko Gabričević šesti u sedmoj izbornoj jedinici. Na suradnju su se odlučili jer je HDZ već dosta napravio za umirovljenike, rekao je predsjednik HSU-a Karlovačke županije, Frane Kaleb. Otvoreni su i za suradnju s ostalim strankama umirovljenika, ali neke od njih, smatraju, imaju nerealne zahtjeve za povećanje mirovina. S druge strane, HSU se zalaže za umirovljeničke restorane, kartice, liftove, ali i rast mirovina te uvođenje trajnog dodatka na mirovinu.

HSU

HSU | Foto: Mirovina.hr

Hrvatska stranka umirovljenika parlamentarni status odlučila je osigurati u koaliciji s HDZ-om. HSU-ov predsjednik Veselko Gabričević šesti je na listi u sedmoj izbornoj jedinici, gdje se očekuje šest mandata i time njegov prolazak u Sabor, o čemu više možete pročitati ovdje. Predsjednik županijske organizacije HSU-a, Frane Kaleb rekao je da su u koaliciju ušli jer je HDZ dosta napravio za umirovljenike.

Kaleb: ‘Dosta su napravili, a može se i više’

Iz stranke Hrvatske stranke umirovljenika na konferenciji za novinare
HSU opet o umirovljeničkim karticama: 'Želimo da bude jedinstvena i da je ima svaki umirovljenik'

– Hrvatska stranka umirovljenika je najstarija umirovljenička stranka i u stalnoj brizi za umirovljenike i za njihovu sponu s radnicima. Sedma izborna jedinica je najveća u Hrvatskoj. To izbore čini zahtjevnima, posebno za nas umirovljenike. Ušli smo u pregovore s Hrvatskom demokratskom zajednicom jer je dosta napravila za umirovljenike, a može napraviti i više. Cilj je osigurati parlamentarni status, umirovljeničke kartice, uvećanje mirovina u odnosu na prosječnu plaću 3 do 5 posto godišnje te zakonski odrediti isplatu godišnjeg dodatka na mirovine, poručio je u četvrtak u Karlovcu na sastanku Županijske organizacije HSU njezin predsjednik Frane Kaleb, piše Kaportal.net.

Na novinarski upit koje su perspektive ujedinjenja s ostalim umirovljeničkim strankama, Kaleb je odgovorio da je HSU otvoren za svaku suradnju.

‘Želimo surađivati, ali ostale stranke nisu veće od nas’

– Kao najstarija umirovljenička stranka želimo surađivati. Ostale su stranke proizašle većinom iz HSU-a. Nemamo ništa protiv toga što se žele nametnuti, ali ne mogu se smatrati većim strankama od naše, pojasnio je.

Glasnogovornik HSU-a Žarko Delač se nadovezao tvrdnjom da postoje razlike i da je ‘teško oživotvoriti sustav koji će svima udovoljiti’.  HSU, smatra, nudi realna rješenja u mirovinskom sustavu, za razliku od ostalih koji traže nerealno povećanje mirovina, čime ugrožavaju stabilnost mirovinskog sustava. Mnogi umirovljenici, dodaje, trebaju i druge stvari, a ne samo veća primanja, navodeći primjer liftova u zgradama, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap