Uz ministarsku plaću u BiH primao 6.500 kuna invalidske mirovine iz Hrvatske

Jasmina Grgurić
16. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Na splitskom Općinskom sudu nastavljeno je suđenje 47-godišnjem Zdravku Borasu, ministru unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH. Općinsko državno odvjetništvo tereti ga za uzimanje invalidske mirovine iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar.

Foto: Pexels

Općinsko državno odvjetništvo tereti Zdravka Borasa optužnicom za prijevaru na štetu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno za uzimanje invalidske mirovine iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar, piše Slobodna Dalmacija.

Boras se nije pojavio na sudu. Obranu je dao u prosincu kada je krenuo sudski postupak te se tada izjasnio da nije kriv pa po zakonu nije obvezan dolaziti na rasprave.

Prema optužnici, 5. veljače 2015. godine splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije, iako je “bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja mirovine“.

Tužiteljstvo smatra da je na taj način oštetio državu za oko 95 tisuća kuna. Naime, iz Hrvatske je mjesečno primao oko 6.500 kuna mirovine.

Slobodna navodi kako je u petak svjedočio Ivan Domjanović, bivši šef splitske ispostave HZMO-a, koji je kazao da je 2013. godine Ministarstvo branitelja donijelo rješenja za nešto više od 10 tisuća pripadnika HVO-a s tzv. “Južnog bojišta” kojima im se ukida status HRVI-ja i branitelja. Tadašnji je ministar branitelja Fred Matić javno obrazlagao da su ta rješenja sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta, general Ljubo Ćesić Rojs, te je isticao da su sva rješenja bila identična i da je u svima pisalo da je osoba ranjena na Južnom bojištu “koje se protezalo od Posavine do dubrovačkog zaleđa”.

jure šundov
Još jedan lažni vojni invalid? Optužnica DORH-a protiv predsjednika splitskog Gradskog vijeća

– Znam da je tada na Upravnom sudu bio pokrenut tzv. ogledni spor, no ne znam je li donesena kakva odluka. Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz 2017. godine ponovno su osnažena sva ta rješenja i prethodno pobijana prava tih ljudi opet su postala pravosnažna. Koliko znam, a mi smo od naše središnjice dobili takav naputak, isplate su se provodile i nakon rješenja o obustavi iz 2013. godine, koja su bila izvršna i konačna, ali ne i pravomoćna. Zašto se to radilo, ne znam, mi smo morali postupati po naputku naše središnjice” – kazao je Domjanović.

Uz ministarsku plaću u BiH primao 6.500 kuna invalidske mirovine iz Hrvatske
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap