Hrvatska želi ljetno, a Slovenija zimsko računanje vremena, no morat će se usuglasiti

Jasmina Grgurić Zanze
29. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Kada su građani diljem Europske unije podigli svoj glas protiv pomicanja kazaljki na satu, za što su iznijeli čitav niz argumenata, a među njima i razne zdravstvene tegobe od kojih najviše pate oni stariji, činilo se kako je stvar riješena. No, brzo je postalo jasno da se jednom ustaljena praksa neće samo tako promijeniti preko noći, baš kao što to činimo sada s kazaljkama, nego i da države nisu jedinstvene u stavu žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Ipak, morat će se dobrim dijelom usuglasiti.

Argument za ljetno vrijeme u Hrvatskoj je, dakako, turizam Foto: Pixabay

Hrvatska je sklonija ljetnom računanju vremena, kao i većina zemalja. Takvo opredjeljenje prati logika o dužemu danu, što je posebno korisno zimi kada mrak pada još za rada, ali i ljeti. Upravo se turizam smatra kao jedan od glavnih argumenata za ovaj odabir. Zlobnici (ili šaljivci) kazali bi da da suprotni stav Slovenije ni ne čudi, jer nema more.

Dvije granične zemlje sukob su imale upravo na toj temi oko Piranskog zaljeva pa se građani pitaju hoće li sada nastati novi zbog računanja vremena, jer doista ne bi imalo previše smisla da se granica različitih vremenskih zona nalazi upravo između Hrvatske i Slovenije. Pri konačnoj odluci, uz želje građana valja sagledati i geografske posebnosti, regionalne razlike, ali i tržište koje bi različitim računanjem vremena moglo biti ozbiljno narušeno.

Doista, bilo bi u najmanju ruku čudno da stanovnike sjeverozapadnih krajeva Hrvatske samo pola sata vožnje dijeli od druge vremenske zone, tim više zbog velike fluktuacije gostiju, kako hrvastkih u Sloveniji, tako i slovenskih u Hrvatskoj.

ljetno računanje vremena
U noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena

Bilo kako bilo, samovoljne odluke bez prethodnih dogovora sa susjednim zemljama neće se moći donositi, što je i naputak iz Europske unije. Naime, Parlament je sa 192 glasa protiv i 51 suzdržanim ovih dana podržao prijedlog Direktive o pomicanju kazaljki na satu s promjenom godišnjih doba. Odabir žele li standardno, zimsko ili ljetno računanje prepušten je državama, no odluku moraju donijeti do travnja iduće godine, a ne u zadnji čas. Tako će kazaljke sve zemlje posljednji put pomaknuti 2021. godine. Mi ćemo, ako izaberemo ljetno računanje vremena, kazaljke posljednji put pomaknuti točno za dvije godine.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap