Pomicanje kazaljki na satu: Kraće ćemo spavati, ali će dani biti duži

Ana Kanazir
25. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Ovog vikenda završava zimsko računanje vremena i kreće ljetno računanje. Točnije, kazaljke treba pomaknuti sa subote na nedjelju 26. ožujka u kasnovečernjim satima, odnosno kazaljke se mijenjaju s 2 na 3 sata. Pomicanje kazaljki na satu znači i kraće spavanje, ali zato će dan trajati dulje.

Stari sat iza kojeg se nalazi šarena pozadina

Sat | Foto: Pixabay

Ljetno računanje vremena završava 29. listopada u 3 sata ujutro kada će se kazaljke pomaknuti na 2 sata. Pomicanje kazaljki na satu će se Uredbom Vlade provoditi sve do kraja 2026. godine.

O pomicanju sata prvi se puta raspravljalo 1784. godine, kada je Benjamin Franklin zaključio kako ga živcira gubitak dnevnog vremena ljeti. Iako njegova ideja tada nije urodila plodom, ipak je početkom 20. stoljeća došlo do pomicanja sata i to zbog uštede energije. Neka istraživanja pokazuju kako pomicanje sata utječe na raspoloženje, ali i na razne promjene koje se događaju u organizmu, ali ova praksa ostaje na snazi do daljnjega.

U Europskoj uniji se još 2021. godine pričalo o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena, ali do toga nikada nije došlo pa sat i dalje pomičemo na ljeto i na zimu, a ista praksa će vrijediti sve do 2026. godine, a možda i duže.

Stari sat iza kojeg se nalazi šarena pozadina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap