U noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena

Josip Mihaljević
27. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska, kao i gotovo sve druge europske zemlje, ovog vikenda prelazi na ljetno računanje vremena. U noći sa subote na nedjelju izgubit ćemo jedan sat, ali će zato dani biti svjetliji.

ljetno računanje vremena

Foto: Kazaljke će se s 2 ujturo pomaknuti na 3 ujutro | Pixabay

U noći sa subote na nedjelju, sve analogne kazaljke sata bi se trebale pomaknuti s 2:00 na 3:00 kako bi točno pokazivale vrijeme. Većina digitalnih pokazivača vremena, poput mobitela i računala, to će napraviti automatski.

Hrvatska će se pridružiti svim europskim državama, osim Islandu i Bjelorusiji, u vraćanju na ljetno vrijeme. Na Islandu bi pomicanje kazaljke bilo posve nevažno, budući da im se tijekom godine vrijeme izlaska i zalaska Sunca drastično mijenjaju, dok je Bjelorusija na ljetno vrijeme prebacila 2011. godine i nije ga mijenjala natrag.

Iako su građani EU na velikoj anketi odabrali da im je dosta pomicanja kazaljke sata, čini se kako ćemo to morati napraviti još nekoliko puta. Razlog tomu je što su neke države tražile više vremena da se prilagode promjenama, a onda će svaka država članica EU morati odlučiti hoćemo li zadržati ljetno ili zimsko vrijeme. Kao vodeći kandidat ističe se ljetno vrijeme.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap