Hrvatska ima najveći rast zadovoljstva kvalitetom života, ali umirovljenici ipak ne spadaju u tu kategoriju

Ana Kanazir
19. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Prema podacima Eurostata, kvaliteta života se u određenim zemljama Europske unije znatno pogoršala, dok se u drugima poboljšala. Uspoređivali su se podaci iz 2013., 2018. i 2021. godine, a Europljani su na ljestvici od 0 do 10 svoju kvalitetu življenja ocijenili sa 7.2. Kvaliteta života u Hrvatskoj je pak, prema podacima, ocijenjena sa 6.8, ali s druge strane se bilježi određeni porast u zadovoljstvu kvalitetom života za 0.5 bodova u prošloj godini, a time je i naša zemlja među članicama EU kojima je najviše poraslo zadovoljstvo kvalitetom života.

Ovime se pokazalo kako je život u Hrvatskoj bolji nego u na primjer Danskoj, Švedskoj, Mađarskoj ili Nizozemskoj u kojima je došlo do smanjenja zadovoljstvom kvalitete života u navedenim godinama, ali s druge strane zaostajemo za Slovenijom i brojnim drugim zemljama EU. Osim toga, podaci Eurostata otkrivaju da naši umirovljenici nisu zadovoljni kvalitetom svojih života.

dubrovnik
Hrvatska zauzela visoko mjesto na listi od 50 zemalja u kojima je najbolje živjeti u mirovini

Na zadovoljstvo životom je bitno utjecala i pandemija te je upravo zbog nje, u 2020. i 2021. godini u svim europskim zemljama kvaliteta života pala za jedan bod. Ovo i ne čudi s obzirom na lockdown, stroge mjere, zabrane i loše odluke onih na vlasti. Podaci pokazuju kako su sjeverne i zapadne države članice bilježile pad zadovoljstva životom, dok su zemlje na istoku i jugu Europe nastavile pokazivati porast zadovoljstva. Veliku ulogu u ocjenjivanju je imao i spol državljana, pri čemu su muškarci generalno nešto zadovoljniji kvalitetom života u Europi, pa tako i u Hrvatskoj.

Još jedna zanimljivost je i rangiranje po dobi. Ovi rezultati pokazuju da su osobe starije od 65 godine u Hrvatskoj manje zadovoljne kvalitetom života od mlađih osoba. Ipak, podaci jednog drugog istraživanja kažu kako je Hrvatska jedna od zemalja u kojoj se dobro umiroviti. Tako je na listi od 50 zemalja, Hrvatska zauzela visoko osmo mjesto. Hrvatska je svoje mjesto zaslužila zbog malih troškova življenja, dobre kvalitete života i jednostavnog dobivanja boravišne dozvole za boravak u našoj zemlji, a više o tome možete vidjeti ovdje. 

Najzadovoljniji uvjetima života su Austrijanci koji su kvalitetu svojih života ocijenili s visokom ocjenom 8, a prate ih Finci i Rumunji. S druge strane, najnižu ocjenu su kvaliteti života dali Bugari, 5.7. Odabir ocjene ovisi o dobi, obrazovanju, ali i osobnom doživljaju vlastitog života.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap