Hrvatska dospjela među 25 najboljih zemalja za preseljenje u mirovini

Jasmina Grgurić Zanze
10. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Navikli smo biti uvijek pri dnu pozitivnih, odnosno prvi vrhu negativnih parametara brojnih istraživanja, no ovoga puta smo se probili među najbolje i to kao jedina zemlja iz našega okruženja. Hrvatska je dospjela na popis 25 najprivlačnijih destinacija za preseljenje u mirovini.

Ilustracija: Pixabay

Uživanje u mirovini u Hrvatskoj? Za naše pojmove zvuči nestvarno, ali za situirane strance jedna smo od najboljih destinacija. Točnije, 23. na svijetu prema indeksu umirovljenja kojeg svake godine računa i objavljuje američki magazin International Living.

Smjestili smo se svega nekoliko mjesta iza Italije

Na ovom popisu 2020. našla se Slovenija, i tu u Top 12, a sada je nema ni u 25.

Amerikanci susjednu zemlju svrstali u najpoželjnije za život, pogotovo u mirovini!

Indeks umirovljenja najopsežnija je anketa te vrste na tržištu, a temelji se na stotinama mišljenja i stvarnih iskustava te informacija skupljenih od pouzdanih izvora s najboljih odredišta za umirovljenje diljem svijeta. Pritom se ovaj izbor odnosi prvenstveno na Amerikance, odnosno osobe s engleskog govornog područja, zbog čega se na popisu nalaze i njima geografski bliske i poželjne destinacije, ali može poslužiti umirovljenicima diljem svijeta.

Bodovi se dijele na temelju cijene nekretnina, troškova života, klime, razine medicinske skrbi, razvijenosti infrastrukture, prilika i benefita, upravljanja državom i slično.

Na popisu je 25 zemalja, a Hrvatska se s prosječnim brojem bodova 65,1 smjestila samo nekoliko mjesta iza Italije koja ima neznatno veću ocjenu 67,3. Francuska je na visokom sedmom mjestu, Malta na osmom, a Španjolska na devetom, dok je Portugal zauzeo visoko četvrto mjesto. Od europskih zemalja na popisu je i Irska na 12. mjestu, dok su ostale uglavnom zemlje Južne i Sjeverne Amerike te Azije.

Najmanje bodova za vlast, najviše za zabavu!

Kada je riječ o hrvatskim bodovima, naša je zemlja najmanje dobila za ostvarivanje državljanstva, pogodnosti i prilika, kao i upravljanje vlasti državom, ali i – klimu. Najviše smo pak bodova dobili za uklapanje, odnosno zabavu, razvoj, zdravstvenu skrb (jer je za razliku od one u Americi naša besplatna) te troškove života.

Demografski podaci sve više pokazuju kako, nasuprot sve većem iseljavanju, u Hrvatsku uglavnom doseljavaju umirovljenici povratnici, ali i stranci koji ovdje kupuju nekretnine za život u mirovini, pri čemu prednjači Istra.

Indeks umirovljenja, bodovi po zemljama (Tablica: International Living)

 

Hrvatska dospjela među 25 najboljih zemalja za preseljenje u mirovini
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap