HRT Otvoreno: “Umirovljenici s prosječnom mirovinom osuđeni su na domove izuzetno upitne kvalitete”

Josip Mihaljević
16. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Nakon što su se u prvom dijelu tjedna bavili jednim ravnateljem zagrebačke bolnice i pravosuđem, HRT-ova emisija Otvoreno u srijedu je problematizirala sustav socijalne skrbi u vidu tragičnog slučaja u Andraševcu. Ukratko, situacija na tom području ne ulijeva ni trunke optimizma za budućnost.

otvoreno hrt

Foto: Youtube screenshot

Jučerašnja HRT-ova emisija Otvoreno problematizirala je skrb o starijim i nemoćnim građanima u Hrvatskoj s posebnim fokusom na tragediju u Andraševcu i sustavu nadzora obrta i ustanova koje starijima nude uslugu skrbi i smještaja.

Gosti su bili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić i vlasnik sanatorija za starije i nemoćne Pavo Ćorluka.

Ministrica Bedeković ne zna tko je kriv za slučaj u Andraševcu

Platforma Možemo! traži smjenu ministrice Vesne Bedeković zbog tragedije u Andraševcu

Ministrica Bedeković svjesna je čitavog niza propusta koji se događa u sustavu nadzora socijalne skrbi, no ne zna tko je kriv za slučaj u Andraševcu:

“Imamo činjenice da se ovdje radilo na lokacijama za koje se nije imala dozvola, radilo se jednako tako s prekobrojnim korisnicima, dakle više od onoga za što je izdana dozvola, i ono što je također činjenica da u vrijeme izbijanja požara nitko nije bio s korisnicima u tom prostoru gdje je izbio požar. Svakako da svaki vlasnik ovakvog tipa doma prije svega mora voditi računa o poštivanju zakonskih propisa”, kazala je ministrica.

Nadzor te ustanove je u ovlasti ministarstva, kazala je Bedeković, te je poručila kako se taj nadzor itekako vrši. Dio nadzora odvija se prema godišnjem planu nadzora, a izvanredni nadzor se vrši temeljem dojave da postoje nepravilnosti.

Tako se dogodilo da dom u Andraševcu nikad nije došao na listu godišnjeg plana nadzora, a budući da nije bilo prijava – nitko ga nije ni posjetio. Ministrica je zatim predstavila kratku analizu inspekcijskih nadzora u 2019. godini.

Nadzori u 2019. godini:

  • Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provelo je ukupno 218 inspekcijskih nadzora
  • Od tog broja, 164 su bile nad ustanovama koje brinu za starije
  • Od tog broja, kod 130 pružatelja usluga uočene su nepravilnosti
  • 25 takvih ustanova dobilo je rješenje o zabrani rada
  • protiv 34 pružatelja usluga podneseni su optužni prijedlozi

Kasnije u emisiji, ministrica je kazala kako se kazne u tom području kreću tek od 10 do 50 tisuća kuna.

Lora Vidović: Obični umirovljenici su osuđeni na smještaj u domovima izuzetno upitne kvalitete

Lora Vidović: "Obiteljski domovi sivo su područje koje treba više nadzirati"

Nakon toga su se u emisiji mogle čuti neke cijene domova, koje se kreću od tri i pol do gotovo osam tisuća kuna. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović istaknula je da je prosječna mirovina u Hrvatskoj 2.400 kuna, što jasno upućuje da ogromna većina umirovljenika ne može platiti smještaj u domu za starije.

Veliki problem u tom sustavu zbrinjavanja u domove su i liste čekanja, kazala je Lora Vidović, a u emisiji se moglo čuti da su one iznimno netransparentne, te da se za mjesto u domu čeka i desetak godina!

“Činjenica je da za javne domove nema nikakvog imovinskog cenzusa. Subvencioniranu cijenu doma za starije može dobiti umirovljenik s 10 tisuća kuna mirovine, ako dovoljno dugo čeka i ima dobru vezu. Istovremeno, netko s prosječnom mirovinom se mora snalaziti, da ne kažem da mora biti osuđen na smještaj u domovima koji su izuzetno upitne kvalitete, gdje su kontrole puno rjeđe ili ih nema, gdje je stupanj brige i njege bitno lošiji nego u javnim domovima”, kazala je.

Lora Vidović je na kraju emisije pozvala sve korisnike domova za starije i članove njihove obitelji da ne šute i ne trpe:

“Ako su uvjeti u kojima ste smješteni vi ili vaši članovi obitelji ne odgovaraju onome što bi trebalo, ako smatrate da vam se krše prava, prijavite Ministarstvu, mom uredu, Centru za socijalnu skrb, kome god, samo prijavite. To je jedini način da stvarno saznamo što se događa”, poručila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

 

HRT Otvoreno: “Umirovljenici s prosječnom mirovinom osuđeni su na domove izuzetno upitne kvalitete”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap