Hrelja otkrio kolika će mu biti mirovina i odbacio špekulacije: ‘Neću biti na izbornim listama’

Jasmina Grgurić Zanze
27. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Sad već bivši saborski zastupnik Silvano Hrelja, nakon 20 godina oprostio se od politike i najavio odlazak u mirovinu. Premda su se pojavile špekulacije da će se naći na izbornoj listi HDZ-a, to je oštro demantirao. Odluka o mirovini sa 66 godina života i 46 godina staža je konačna, a otkrio je i da će mu ona iznositi najmanje oko 1.200 eura. Hrelja je komentirao rast mirovina i njihov udio u plaći, ali i nadolazeće izbore. Smatra da su ‘Umirovljenici zajedno’ loša opcija, jer nude nerealna obećanja, a predviđa i ostanak HDZ-a na vlasti.

Silvano Hrelja | Snimak zaslona N1

Silvano Hrelja | Snimak zaslona N1

Premda su se pojavile špekulacije kako će se saborski zastupnik Silvano Hrelja naći na nekoj od izbornih lista, nekadašnji čelnik HSU-a te je navode demantirao za Mirovina.hr. Hrelju smo pitali planira li se kandidirati za mjesto u EU parlamentu, što bi bio neki logični slijed njegove političke karijere, no izričito nam je rekao da ne. Zanimalo nas je i hoće li biti savjetnik za umirovljenička pitanja nekoj od političkih stranaka, konkretno, HDZ-u.

‘Mirovina će mi biti najmanje oko 1.200 eura’

Hrelja se nedavno javno oprostio od Sabora i politike te najavio odlazak u mirovinu.

Silvano Hrelja u prvom planu, Hrvatski sabor u pozadini
Silvano Hrelja nakon šest mandata u Saboru oprostio se od svojih birača: 'Hvala i onima koji su me pljuvali'

– Kako sam i najavio, odlazim u mirovinu i veselim se tome, premda takav prijelaz nikome nije lagan. Neću biti na izbornim listama, a što se tiče savjetovanja, mislim da HDZ već ima razrađenu politiku za mirovinska pitanja i znaju što trebaju činiti. Ako me netko zatreba za savjet, uvijek sam na raspolaganju. Pratim sve što se događa, ali s distance, rekao nam je Hrelja.

Hrelja koji ima 66 godina, od čega je dva desetljeća proveo kao saborski zastupnik, još nam je ljetos potvrdio da je njegov odlazak u mirovinu konačan, o čemu više možete pročitati ovdje. Već tada je obećao da neće uzeti saborsku mirovinu, nego onu radničku na temelju 46 godina radnog staža. Da će mu mirovina iznositi najmanje oko 1.200 eura, otkrio je u Novom danu kod Tihomira Ladišića, gdje je komentirao nadolazeće izbore.

– Bit će sigurno dobra s 46 godina staža. Procjena je najmanje oko 1.200 eura, rekao je Hrelja, piše N1.info.

‘Umirovljenici zajedno nisu relevantna snaga’

Novčanice eura u rukama
Evo koliko su u mandatu ove Vlade rasle mirovine, koliko plaće, a kolika je bila inflacija

Komentirao je iznos prosječne mirovine, koja je rasla u mandatu ove Vlade 35 posto, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, sporan je njezin udio u prosječnoj plaći, jer HDZ nije ispunio obećanje o 60 posto udjela. Otkrio je da je najniža mirovina na razini 60 posto najniže plaće, što je više nego u Njemačkoj.

– Prosječna mirovina se vrti između 40-45 posto prosječne plaće. Obećanje HDZ-a je bilo 60 posto, ali to mene ne interesira. Naravno, to pada iz mjeseca u mjesec kako rastu plaće. Nijemci imaju jednom godišnje usklađenje i od toga ne prave dramu, dodao je Hrelja.

Smatra kako blok ‘Umirovljenici zajedno’ nisu relevantna snaga, bez obzira na 3 posto po anketama.

– Ono što oni predlažu bi značilo povećanje mirovinskih doprinosa, ili povećanje PDV-a na 30 posto. Oni kažu da njihovo povećanje mirovina košta 1,5 milijarde, ali greška je u računici i to bi koštalo preko pet milijardi, a svi znaju da je to nemoguće. Povećanje plus indeksacija su astronomske cifre i to naše gospodarstvo ne može podnijeti, istaknuo je Hrelja koji smatra da će HDZ ostati na vlasti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap