Hrelja o povećanju cenzusa za dopunsko: “Ovo je mrkva na dugom štapu”…

Jasmina Grgurić Zanze
12. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja, reagirao je na povećanje cenzusa za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, a koje je najavio jučer premijer Andrej Plenković. Cenzus će biti povećan tek simbolički, uz usklađivanje s također tek simboličkim rastom mirovina kako se više ne bi događalo da umirovljenici ostanu bez prijeko im potrebne police. Hrelja, koji je najavio autobuse pune nezadovoljnih umirovljenika pod Plenkovićevim prozorima, nije zadovoljan s ovakvim rješenjem i ne odustaje od svojih zahtjeva.

Andrej Plenković i Silvano Hrelja u Saboru (Snimak zaslona)

Osim za viši iznos cenzusa, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika bori se peticijom i protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog, ali i njegove privatizacije. Hrelja tvrdi da ima pouzdane informacije kako će se to iduće godine i dogoditi.

“Predizborno umirivanje umirovljenika”

“Ovo je mrkva na dugom štapu i predizborno umirivanje umirovljenika kojima se nude mrvice ispod stola.

Mi radimo svoj posao parlamentarne stranke i snazi argumenata koje su sadržane u našem prijedlogu zakona, kojeg Plenković nije ni pročitao, prilažemo argument snage potpisa naših građana. Ustrajat ćemo na podizanju cenzusa na 1.830 po članu obitelji i 2.340 kuna za samce s mehanizmom usklađivanja cenzusa prema rastu plaća u RH.

Smatramo ovo prvim korakom u borbi protiv siromaštva i isključenosti hrvatskih građana, kako je zapisano u Strategiji po kojoj Vlada nije napravila ništa”- komenitrao je Silvano Hrelja najavu povećanja cenzusa.

Sindikat umirovljenika Hrvatske tražio je prvo da se cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje odredi prema liniji siromaštva koja iznosi 2.485 kuna za samca. S tim uvjetom su i prosvjedovali na Markovu trgu, ali u dogovoru s predstavnicima ministarstava pristali su na znatno niži ponuđeni kompromis, rast cenzusa sa sadašnjih 1.939 kuna na svega 2.000 kuna.

Osim povećanja, usklađivanje s rastom mirovinama

andrej plenković
Plenković: "Ovi koji žele dolaziti pod prozor mogu znati da je problem cenzusa već riješen"

Da će tako i biti proizlazi i iz izjave Andreja Plenkovića koji je poručio da je na jučerašnjem sastanku sa Sindikatom i Maticom umirovljenika pitanje cenzusa riješeno. Silvanu Hrelji koji i dalje ustraje na cenzusima od 2.340 kuna za samca, odnosno 1.830 kuna po članu obitelji (sada je 1.516 kuna), za što HSU skuplja potpise na peticiju, premijer je poručio da “ovi koji žele dolaziti pod prozor mogu znati da je problem cenzusa već riješen.” Odgovor je to na prijetnju saborskog zastupnika da će mu pod prozore poslati pet autobusa nezadovoljnih umirovljenika.

Također, iduće godine trebalo bi se pronaći rješenje da se kod usklađivanja mirovina ne događa da zbog malog povećanja umirovljenici gube besplatno dopunsko.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap