HRejting: Za lošu demografsku situaciju krivi su država, korupcija i kriminal

Ana Kanazir
24. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Ovomjesečni HRejting bavio se pitanjima popisa stanovništva, točnije postavljena su pitanja o padu broja stanovnika, pri čemu su Hrvati mogli dati svoje mišljenje i otkriti što misle zbog čega je to tako. Čak 35 posto Hrvata se izjasnilo kako im je najzanimljiviji podatak pad broja stanovnika u deset godina, oko 20 posto stanovnika za iseljavanje krivi neuređenu državu, kriminal i korupciju, a najviše osoba ne želi nikakve nove useljenike u zemlji.

HRejting

HRejting o popisu stanovništva | foto: Dnevnik HRT, ScreenshotIstraživanje je provedeno na uzorku od 1400 ispitanika od 17-tog do 19-tog listopada. Najveća pogreška iznosi +/- 2,95%, a razina pouzdanosti 95%, a rezultati su predstavljeni u Dnevniku HRT-a.

Pitanja o iseljavanju stanovnika

Prema Popisu stanovništva 2021. godine Hrvatska je imala 3.871.833 stanovnika, a od toga je 22,45 posto starijih osoba. Od prošlog Popisa stanovništva, koji je bio 2011. godine, broj stanovnika se smanjio za 9,64 posto, odnosno za 413.056 osoba, o čemu smo pisali ovdje. Ispitivanjem javnog mnijenja otkriveno je što stanovnici misle zašto je to tako.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Kao najzanimljivije rezultate trenutnog Popisa stanovništva najviše se osoba, njih 35 posto, izjasnilo kako im je najzanimljiviji pad ukupnog broja stanovnika u proteklih deset godina. Oko 13 posto stanovnika smatra zanimljivim rezultatima smanjivanje udjela radno aktivnog stanovnika, kao i starenje populacije. Oko 10 posto ispitanika se izjasnilo da su im najzanimljiviji rezultati o povećanju broja sela bez stanovnika, ali i pad udjela vjernika i katolika u populaciji.

umirovljenici razgovaraju
Žitelja manje, starijih više, umirovljenika - najviše: Ovako izgleda usporedba posljednja dva popisa stanovništva

Za sve je kriva država

Za loše stanje u zemlji i stalan odlazak stanovništva u druge zemlje, oko 20 posto stanovništva krivi neuređenu državu, korupciju i kriminal, dok 17 posto smatra da su za iseljavanje krive male plaće, 15 posto krivi stranačka zapošljavanja, nepotizam i rođačke veze. Za 13 posto stanovnika ova poražavajuća statistika je nastala zbog nesigurnih i nestalnih poslova. Zanimljivo je kako se čak 90 posto stanovnika slaže s time da bi za porast broja novorođenih trebalo znatno povećati plaće i smanjiti porezna opterećenja radnika.

Postavljeno je i pitanje o useljenicima u našu zemlju, točnije useljenike kojih zemalja bi voljeli stanovnici vidjeti u Hrvatskoj, a najviše odgovora je bilo da ne žele nikakve useljenike iz drugih zemalja. S 15,5 posto izglasali su da bi voljeli da se usele Ukrajinci, a nakon toga državljani BIH, Makedonije, Srbije, Nepala, Filipina i Kosova.

Podsjećamo i na mjesečni HRejting političkih stranaka, koji možete vidjeti ovdje. 

HRejting: Za lošu demografsku situaciju krivi su država, korupcija i kriminal
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap