HRejting: Za lošu demografsku situaciju krivi su država, korupcija i kriminal

Ana Kanazir
24. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Ovomjesečni HRejting bavio se pitanjima popisa stanovništva, točnije postavljena su pitanja o padu broja stanovnika, pri čemu su Hrvati mogli dati svoje mišljenje i otkriti što misle zbog čega je to tako. Čak 35 posto Hrvata se izjasnilo kako im je najzanimljiviji podatak pad broja stanovnika u deset godina, oko 20 posto stanovnika za iseljavanje krivi neuređenu državu, kriminal i korupciju, a najviše osoba ne želi nikakve nove useljenike u zemlji.

HRejting

HRejting o popisu stanovništva | foto: Dnevnik HRT, ScreenshotIstraživanje je provedeno na uzorku od 1400 ispitanika od 17-tog do 19-tog listopada. Najveća pogreška iznosi +/- 2,95%, a razina pouzdanosti 95%, a rezultati su predstavljeni u Dnevniku HRT-a.

Pitanja o iseljavanju stanovnika

Prema Popisu stanovništva 2021. godine Hrvatska je imala 3.871.833 stanovnika, a od toga je 22,45 posto starijih osoba. Od prošlog Popisa stanovništva, koji je bio 2011. godine, broj stanovnika se smanjio za 9,64 posto, odnosno za 413.056 osoba, o čemu smo pisali ovdje. Ispitivanjem javnog mnijenja otkriveno je što stanovnici misle zašto je to tako.

Kao najzanimljivije rezultate trenutnog Popisa stanovništva najviše se osoba, njih 35 posto, izjasnilo kako im je najzanimljiviji pad ukupnog broja stanovnika u proteklih deset godina. Oko 13 posto stanovnika smatra zanimljivim rezultatima smanjivanje udjela radno aktivnog stanovnika, kao i starenje populacije. Oko 10 posto ispitanika se izjasnilo da su im najzanimljiviji rezultati o povećanju broja sela bez stanovnika, ali i pad udjela vjernika i katolika u populaciji.

umirovljenici razgovaraju
Žitelja manje, starijih više, umirovljenika - najviše: Ovako izgleda usporedba posljednja dva popisa stanovništva

Za sve je kriva država

Za loše stanje u zemlji i stalan odlazak stanovništva u druge zemlje, oko 20 posto stanovništva krivi neuređenu državu, korupciju i kriminal, dok 17 posto smatra da su za iseljavanje krive male plaće, 15 posto krivi stranačka zapošljavanja, nepotizam i rođačke veze. Za 13 posto stanovnika ova poražavajuća statistika je nastala zbog nesigurnih i nestalnih poslova. Zanimljivo je kako se čak 90 posto stanovnika slaže s time da bi za porast broja novorođenih trebalo znatno povećati plaće i smanjiti porezna opterećenja radnika.

Postavljeno je i pitanje o useljenicima u našu zemlju, točnije useljenike kojih zemalja bi voljeli stanovnici vidjeti u Hrvatskoj, a najviše odgovora je bilo da ne žele nikakve useljenike iz drugih zemalja. S 15,5 posto izglasali su da bi voljeli da se usele Ukrajinci, a nakon toga državljani BIH, Makedonije, Srbije, Nepala, Filipina i Kosova.

Podsjećamo i na mjesečni HRejting političkih stranaka, koji možete vidjeti ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap