Objavljen HRejting: HDZ i dalje bilježi blagi pad, HSU ima istu podršku kao i prošlog mjeseca

Ana Kanazir
21. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Ovomjesečni HRejting Hrvatske radiotelevizije je pokazao kako se i dalje osjećaju posljedice afere INA. Pokazalo se kako HDZ, iako vodeća stranka, bilježi za 0,57 posto manju podršku od one koju je imao u rujnu. Na drugom mjestu je SDP, a nakon njih su Možemo! i Most koji bilježe blagi rast, dok je zadnji koji je prešao izborni prag Domovinski pokret. HSU ima istu potporu kao i u rujnu.

HRejting | Screenshot HRT

Istraživanje HRejting je provedeno na uzorku od 1400 ispitanika i ispitivanje je trajalo tri dana, od 17. do 19.10. Najveća moguća greška iznosi +/- 2,95 posto, a razina pouzdanosti 95 posto. Rezultati su objavljeni u Dnevniku HTV-a. Zaključilo se kako je trenutačni rejting HDZ-a blizu onoga kakav je stranka imala kada je s vlasti otišao Tomislav Kramarko, a za dolazak se spremao Andrej Plenković.

Tko je vodeći?

Provedeno prvo jesensko istraživanje popularnosti stranaka: HDZ pao za 1,21%, a HSU je na 0,5%

Na prvom mjestu je i dalje HDZ kao vodeći s potporom od 24,62 posto, iako bilježi pad zbog situacije u državi, a iza njega je SDP sa 16,2 posto, što je također nešto manje nego prošlog mjeseca. S druge strane, Možemo! i Most bilježe rast u odnosnu na prošli mjesec pa tako Možemo! ima 11,2 posto, a Most ima 9,3 posto. U rujnu je Možemo! imao podršku od 10,9 posto, a Most s 8,7 posto. Zadnji koji je prešao izborni prag je Domovinski pokret s 5,4 posto.

Kako stoje ostalih 13 stranaka?

Centar ima 2,7 posto podrške i s time ne prelazi prag, nakon njega su po poretku Socijaldemokrati s 1,6 posto podrške birača, dok HSS ima 1,5 posto. Na oko 1 posto potpore još su: Fokus (1,3 posto), Radnička fronta (1,2 posto), IDS (1,1 posto) i Sinčićev nekad Živi zid, a sad Ključ Hrvatske (1,0 posto), rečeno je na HRT-u. U kategoriji s manje od 1 posto podrške se pronašao i HSU s 0,5 posto, a ostali su još i Hrvatski suverenisti (0,9 posto), HNS (0,6 posto) i HSLS (0,5 posto), a stranka pokojnog Milana Bandića BM 365 ima podršku od samo 0,4 posto.

Neodlučnih je trenutno 17,9 posto pa su oni i ovaj mjesec druga politička snaga u zemlji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap