Građani o zdravstvu u Hrvatskoj: Najveći problem su liste čekanja, a stanje je osrednje dobro

Ana Kanazir
24. listopada 2023.
Zdravlje
A- A+

U istraživanju HRejting otkriveno je što građani misle o stanju u zdravstvu i podržavaju li prelazak županijskih bolnica pod državnu upravu i državno vlasništvo. Istraživanje je provedeno od 17. do 19. listopada, a kao najveći problem zdravstva građani su naveli liste čekanja, dok je najviše osoba cjelokupno stanje u zdravstvu ocijenilo kao osrednje dobro.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom

Hoće li odlazak obiteljskom liječniku biti manje dostupan? Foto: Pixabay

Hrvatsko zdravstvo po mnogima ima razne mane, a sada su u istraživanju, odnosno u anketi, građani otkrili što im najviše smeta. Istraživanje je provedeno na 1.100 ispitanika, dok je mogućnost pogreške oko 3,54 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Stetoskop na bilježnici s tablicama
Zdravstvo u Hrvatskoj: 60 posto osoba si ne može priuštiti liječenje koja ne pokriva zdravstveno osiguranje

Građani podržavaju bolnice u državom vlasništvu

Kako bi se otkrilo što točno građani misle o zdravstvu u Hrvatskoj provedeno je istraživanje HRejting na tu temu. Tako je 1.100 ispitanika reklo svoje mišljenje o tri teme, a sve se provodilo od 17. do 19. listopada.

Prvo pitanje je bilo podržavaju li prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojem bi županijske bolnice trebale prijeći pod državnu upravu i u državno vlasništvo. Malo više od 40 posto građa podržava ovu odluku, a njih 38,5 posto ne podržava. Njih oko 20 posto ne zna, navodi portal vijesti.hrt.hr.

Poznato je i kako oni koji ovu odluku podržavaju misle da će zbog toga doći do bolje dostupnosti i kvalitetnije zdravstvene zaštite, a odmah iza njih su oni koji misle da se bolji zdravstveni sustav može dobiti jedino centraliziranom, državnom upravom. Zanimljivo je kako 13 posto građana ističe da država uvijek sanira dugove bolnica pa zato i trebaju postati državne.

Najveći problem su liste čekanja

Najviše ispitanih, 31 posto je stanje u zdravstvu ocijenilo kao osrednje dobro, a s druge strane je njih 28 posto reklo kako je stanje jedva prihvatljivo, dok njih 24 posto smatra da je loše. Ipak, u manjini su oni koji su zadovoljni stanjem, točnije, 12 posto osoba misli da je stanje vrlo dobro, a njih 3,4 posto da je izvrsno.

Pitanje je bilo i koji su najveći problemi zdravstva u Hrvatskoj, a čak 54 posto kao najveći problem ističe liste čekanja, a drugi velik problem je i nedostatak liječnika koji je odabralo 27 posto ispitanika, navodi HRT. Upravo zbog nedostatka liječnika na ove pozicije se vraćaju osobe u mirovini koje onda i spašavaju cijeli zdravstveni sustav, o čemu smo pisali ovdje.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap