Hoće li novi model obiteljskih mirovina obuhvatiti postojeće umirovljenike?

Josip Mihaljević
23. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Gorak okus u ustima Vlada je ostavila svim umirovljenim majkama koje su u mirovinu otišle prije 1. siječnja 2019. godine. Tada je uveden takozvani majčinski dodatak za svako rođeno ili posvojeno dijete od šest mjeseci, ali samo za umirovljenice koje su u mirovinu išle od tog datuma nadalje. Hoće li se slična stvar napraviti s novim modelom obiteljskih mirovina?

Foto: Unsplash

U Hrvatskoj prema Zakonu o mirovinskom osiguranju imamo 215.977 korisnika obiteljskih mirovina. Većim dijelom radi se o ženama kojima je bilo isplativije uzeti 70 posto mirovine preminulog partnera nego svoju. Kada im pridodamo i ostale korisnike (recimo, obiteljske mirovine koje proizlaze iz mirovina po posebnim propisima) brojka se penje do 232.668.

Cijeli sustav obiteljskih mirovina nalazi se pred velikom reformom – zakon bi trebao biti napisan već ove godine, iduće godine pušten u javno savjetovanje, a stupio bi na snagu 2023. godine. Najveća novost svakako je uvođenje mogućnosti nasljeđivanja dijela mirovine pokojnog bračnog partnera. 

Majčinski dodatak “zaobišao” većinu umirovljenica. Hoće li i novi model obiteljskih mirovina?

Gorak okus u ustima Vlada je ostavila svim umirovljenim majkama koje su u mirovinu otišle prije 1. siječnja 2019. godine. Tada je uveden takozvani majčinski dodatak za svako rođeno ili posvojeno dijete od šest mjeseci, ali samo za umirovljenice koje su u mirovinu išle od tog datuma nadalje. Zbog toga se opravdano pitati hoće li novi model obiteljske mirovine zaobići i postojeće umirovljenike, na način  da se nove mogućnosti odnose samo na one koji će tek u mirovinu.

Takve sumnje iznijela je i predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike Jasna Petrović, inače članica radne skupine Ministarstva rada koje radi na preispitivanju modela obiteljskih mirovina.

Svoje sumnje iznijela je nedavno i za RTL televiziju:

obiteljska mirovina
Novi model obiteljske mirovine neće vrijediti za trenutačne nego samo za buduće korisnike!?

“Hrvatska, nažalost, ima katkad i loš običaj da neka prava da samo onima koji su novo umirovljeni. To je primjer sa šest mjeseci dodatnog staža po djetetu. Mi smo se itekako zalagali da se jedan takav gaf i diskriminacija više ne smije ponoviti. Dakle, novi model trebao bi se primijeniti na sve”, kazala je Petrović.

Također, iznijela je sumnje da ljudi koji su odabrali svoju mirovinu (a ne 70 posto mirovine preminulog partnera) neće moći koristiti nasljeđivanje jer “misli da se to neće moći primijeniti retroaktivno”.

Hrelja: Novi model moći će koristiti svi korisnici obiteljskih mirovina

No, ako pitamo Silvana Hrelju koji će po svemu sudeći biti jedna od ključnih figura u procesu donošenja novog modela obiteljskih mirovina, novi model bit će dostupan i trenutačnim i budućim umirovljenicima.

“Svi korisnici će biti obuhvaćeni, ali zakon neće biti retroaktivan. Retroaktivnost bi u ovom slučaju značila da država jednom kad donese zakon odjednom mora isplatiti iznose od novog modela obiteljskih mirovina za prijašnje mjesece i godine kada zakon nije postojao. Jednom kada stupi na snagu, i postojeći i novi korisnici moći će koristiti nove mogućnosti”, objasnio je Hrelja za Mirovina.hr

Dakle, u slučaju obiteljskih mirovina ne bi se trebao ponoviti scenarij s majčinskim dodatkom, a nova zakonska prava trebala bi važiti za sve umirovljenike.

Koliko posto mirovine će se moći naslijediti?

Umirovljenici su žestoko reagirali na vijesti da će se proces rastegnuti sve do 2023. godine.  Neki od njih kažu da novi model  na snagu treba stupiti “već sutra”.  Tako nešto naprosto nije moguće jer je pred zakonodavcima i HZMO-om puno posla.

Hrelja: Oni koji me kritiziraju sutra će koristiti nova prava koja uvodimo u mirovinski sustav

U ovom trenutku ne može se znati čak ni o kojem postotku se radi, a moguće je da će i on biti podložan nekoj vrsti formule. Faktori poput zbroja radnog staža partnera, iznosa mirovine preživjelog partnera i, na primjer, koliko je preminuli partner dugo koristio svoju mirovinu – mogli bi imati utjecaj na određivanje postotka nasljeđivanja od slučaja do slučaja.

Prema zakonskom prijedlogu HSU-a, koji će biti polazišna točka za dogovor s Vladom, predlaže se da taj iznos bude 50 posto, no to je gotovo sigurno preoptimističan i preskup scenarij.

Hoće li novi model obiteljskih mirovina obuhvatiti postojeće umirovljenike?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap