Hitna odbila doći i po 76-godišnjaka u samoizolaciji? Nije mogao disati

Jasmina Grgurić Zanze
31. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Pritužbe građana na (ne)dolazak Hitne pomoći prema pozivu sve su češće. Kako je ranije svjedočila obitelj 70-godišnjeg istarskog ugostitelja Nine Kernjusa, prve žrtve koronavirusa u Hrvatskoj, Hitna je odbila doći iako je on bio u samoizolaciji sa sumnjom na zarazu, uz visoku temperaturu i teškoće s disanjem, zbog čega je tijekom noći i umro. Hitna nije stigla ni djevojčici iz Velike Gorice, kojoj je naknadno hitno operirano slijepo crijevo u Klaićevoj. Najnoviji slučaj iznosi sada sin 76-godišnjaka koji je u teškom stanju zbog koronavirusa, a kojem Hitna pomoć također nije došla, iako je bio u samoizolaciji te dobio visoku temperaturu i nije mogao disati.

Ilustracija: Unsplash

Mogu li se građani, pogotovo oni sa sumnjom na koronavirus uz pogoršanje stanja koje obično prate visoka temperatura i teškoće s disanjem, ali i svi ostali, pouzdati da će im po pozivu u pomoć u jeku pandemije stići Hitna? Naime, sve je više pritužbi građana na račun hitnih službi. Najnovije je za Jutarnji list iznio Tomislav Stojanov, sin 76-godišnjaka koji se zbog koronavirusa sada za život bori u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević.”

“Moj otac sa 76 godina, nakon pet dana visoke temperature koja nije padala, počeo je imati problema s disanjem. Gušio se. S četvrtka na petak, oko dva u noći, zvao sam Hitnu i prijavio da je moj otac u samoizolaciji kao sekundarni kontakt i da se osjeća jako loše i ne može disati, povrh svega što je i srčani bolesnik – ispričao je za Jutarnji list Tomislav Stojanov.

Najveći strah mu je da će u vijestima čuti da je njegov otac sedma žrtva Covida-19 u Hrvatskoj.

“Hitna nije željela doći, tvrdili su da nemaju ljudi ni zaštitnih odijela.

Uputili su me da zovem epidemiologinju. Ona je izrazila sumnju na koronu i rekla da zovem Hitnu. Doduše, napominjala je da je simptom Covida-19 suhi kašalj, a moj otac nije imao suhi kašalj, nego je ozbiljno iskašljavao. Ponovno sam zvao Hitnu. Rekli su mi da čekam jutarnju smjenu.

Snaha preminulog iz Istre: Nadam se da će ubuduće zdravstveni sustav brže reagirati

Ponovno sam zvao ujutro i opet su mi rekli da ne mogu poslati Hitnu te da su svi kreveti u Klinici za infektivne bolesti popunjeni te da ‘zovem ako ondje koga imam da pokuša nešto učiniti za moga tatu’. To me je šokiralo jer svaki dan slušam vijesti i Alemku Markotić te čujem da su spremni za prihvat, da imaju 40 respiratora, a da zasad na njima nije više od desetero pacijenata” – ispričao je Stojanov rekavši da na koncu nije došla ekipa Hitne pomoći, nego specijalno vozilo za prijevoz na testiranje.

Otac mu je, nastavlja, iz vozila prebačen u šator ispred Zarazne gdje je posve onemoćao, u jako lošem stanju, s temperaturom 39,6 morao čekati tri sata na hladnoći. Kad su mu uzeli bris, kaže, odmah su ga primili u bolnicu jer je kolabirao.

Ravnateljica Hitne Maja Grba Bujević rekla je da su dosad odvezli 898 pacijenata sa sumnjom na koronavirus te da imaju potrebnu opremu i zaštitna odijela.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap