Snaha preminulog iz Istre: Nadam se da će ubuduće zdravstveni sustav brže reagirati

Josip Mihaljević
27. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj bio je ugostitelj iz Istre, a nalaz njegove obdukcije smo čekali tjedan dana. Zbog mogućeg propusta oko postupanja u njegovom slučaju ministar Beroš je poslao i zdravstvenu inspekciju, a nalazi inspekcije je opet u suprotnosti s onim što tvrdi njegova obitelj.

Antun Nino Kernjus (Snimak zaslona/Youtube)

Ugostitelj iz Istre Nino Kernjus i službeno je prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Nalaz njegove obdukcije čekali smo tjedan dana, a njegova snaha Keti Visintin kratko je komentirala cijeli slučaj za N1 televiziju.

“Odmah smo na to posumnjali, bio je jako zdrav i nikad nije imao problema. To što se desilo je moglo biti samo od virusa”, kazala je.

Istra tuguje za svojim Ninom (70), prvom žrtvom koronavirusa u Hrvatskoj

U tjedan dana koliko je obitelj čekala nalaz obdukcije pojavile su se dvije različite priče. Obitelj je tvrdila da su simptomi nastali vrlo brzo, da su zvali i epidemiologe i hitnu službu, koja im je u nekoliko navrata odgodila dolazak. S druge strane, iz zdravstvenog sustava se komunicirala informacija kako je obitelj bila ta koja je odbila hospitalizaciju. Zbog svega toga na teren je izašla i zdravstvena inspekcija, a ministar Vili Beroš je kazao kako je prema njegovim informacijama, hitna služba krenula na adresu Nine Kernjusa, no da je taj odlazak na zahtjev obitelji storniran.

Snaha Keti Visintin kazala je kako su preko medija saznali da je Nino doista preminuo od koronavirusa:

“Žalosno je što smo preko televizije doznali da je umro od koronavirusa, nitko nije obavijestio obitelj”, kazala je za N1.

S druge strane, budućim pacijentima je poželjela da zdravstveni sustav reagira brže:

“Neću kriviti liječničku službu, ne želim nikoga prozivati no moje mišljenje je da je možda trebalo prije reagirati i ne pustiti da čeka, posebno ako ima 70 godina i temperaturu i ako je bio u lokalu gdje prolazi puno ljudi, da se malo brže moralo reagirati. Nadam se da će ubuduće zdravstveni sustav reagirati na bilo koga, da se neće čekati ni minutu i da svatko mora imati priliku da bude u bolnici”, rekla je Keti Visintin.