HDZ je u predizbornom programu obećao udio mirovine u prosječnoj plaći od 60 posto

Josip Mihaljević
23. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Vlada Andreja Plenkovića ulazi u posljednju godinu mandata. Provjerili smo što su obećali po pitanju mirovina njihovom predizbornom programu “Vjerodostojno”, te usporedili s ostvarenim.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Jutarnji list analizirao je HDZ-ov izborni program “Vjerodostojno” i zaključio da su od svega obećanog vladajući ispnuli tek trećinu najavljenog. Sjetit ćete se bombastičnih najava o otvaranju 180.000 radnih mjesta, nižu RTV pretplatu, manji PDV, no ništa od toga nije ugledalo svjetlo dana.

Što se tiče mirovina i mirovinskog sustava, HDZ je najavio i “primjerene mirovine za dostojanstven život umirovljenika”.

“Trajno ćemo usklađivati visinu mirovina s rastom plaća u odnosu na kretanje BDP-a, proračunskog deficita i troškova života u cilju da se mirovine postupno povećavaju prema razini od 60% prosječne plaće kako bismo našim umirovljenicima osigurali dostojanstven život”, stoji u HDZ-ovom programu “Vjerodostojno”.

Što su obećali, a što ispunili?

Mirovine su rasle 10 posto, ali ne zbog obećanja Vlade, nego rasta troškova i plaća

U sektoru rada i mirovinskog sustava bilo je dosta obećanja, a malo njih je ispunjeno.

Ispunili su omogućavanje stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na osobe sa završenom srednjom školom i vratili su pripravništvo. Međutim, pripravništvo se iznimno malo koristi.

HDZ je obećao stvoriti 180.000 radnih mjesta, a u prve tri godine broj zaposlenih je porastao za 58.000.

HDZ je također obećao stvoriti kvalitetan socijalni dijalog sa sindikatima, te su to čak nazvali i prioritetom. Odnosi vladajućih sa sindikatima trenutačno nikad nisu bili gori – profesori štrajkaju, a sindikalne središnjice su srušile mirovinsku reformu. Također, sindikati su napustili Gospodarsko-socijalno vijeće koje je temelj socijalnog dijaloga.

HDZ je također obećao da će svi iznad 65 moći ostati raditi ako žele. Takav zakon je do relativno nedavno bio pripremljen za hitnu proceduru, ali su ga u zadnji tren povukli.

Obećali su i uvođenje nacionalne mirovine, na kojoj se tek nedavno krenulo raditi.

Jesu li mirovine porasle? Ovisi…

Umirovljenici poniženi: Plaće rasle do 23 posto, mirovine usklađivanjem samo 7,54

I najvažnije – HDZ je obećao rast mirovina od 5 posto, kao i da će se mirovine kretati u smjeru da prosječna mirovina iznosi 60 posto prosječne plaće.

Ukupnim usklađivanjem u protekle tri godine mirovine su porasle za oko 10 posto. Međutim, porasle su mehanizmom usklađivana, koje je već ugrađeno u zakon, i koje bi se dogodilo neovisno o bilo kojoj vladi. Usklađivanje ne donosi nikakvo bogatstvo umirovljenicima, nego služi da njihove mirovine hvataju korak s troškovima života (veće cijene proizvoda, veće režije itd…). Plenkovićeva Vlada se ipak ovdje može pohvaliti da su osigurali tolika usklađivanja (a ne neka manja usklađivanja) zbog makroekonomskih poteza.

I sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela – do obećanja da će se prosječne mirovine kretati prema 60 postotnom udjelu u prosječnoj plaći.

2016.:

Prosječna mirovina: 2.251 kunu

Prosječna plaća:  5.685 kuna

Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći = 39.59%

2019.:

Prosječna mirovina: 2.499 kuna

Prosječna neto plaća: 6.420 kuna

Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći = 38.92%

Vidljivo je da se udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći zadržava ispod 40 posto, čak je i blago pao u posljednje tri godine.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap