HANFA upozorava: Ne nasjedajte na ovaj oglas na Facebooku!

Jasmina Grgurić Zanze
1. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Na društvenim mrežama pojavili su se oglasi osoba koje se predstavljaju kao agencije i traže financijske posrednike. Međutim, riječ je o vrlo opasnom pranju novca putem kupnje kriptovaluta, a zbog čega može uslijediti kazneni progon, upozoravaju iz HANFA-e.

mobitel

Foto: Unsplash

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) upozorila je danas javnost da su se na društvenim mrežama pojavili razni oglasi osoba i lažnih agencija koje su u potrazi za takozvanim „financijskim kuririma“.

Moguć kazneni progon zbog pranja novca

Upozoravamo javnost da se uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca, ističu iz HANFA-e.

Umirovljenici, ne otvarajte: Kruži opasna lažna nagradna igra Pošte i Konzuma!

“Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima/agencijama, a u potrazi su za posrednicima – tzv. „financijskim kuririma“. Osoba koja prihvati posao „financijskog kurira“ zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. „agentu/agenciji“ od kojih je i prihvatila posao” – pojašnjavaju.

Sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi financijskog posrednika, građani potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time, napominju, izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca.

Od posrednika se ne očekuje da ulaže vlastiti novac, ali…

“S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu” – pojašnjavaju iz HANFA-e.

Pozivaju hrvatske građane da se ne upuštaju u takve transakcije te da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenim mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, već da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija.

Više informacija o upozorenjima Hanfe dostupno je na njezinoj internetskoj stranici, kao i brojne informacije, edukativni tekstovi i letci.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap