Umirovljenici, ne otvarajte: Kruži opasna lažna nagradna igra Pošte i Konzuma!

Jasmina Grgurić Zanze
2. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Ako na bilo koju aplikaciju za komunikaciju dobijete poveznicu (link) sumnjivog izgleda koji vodi na zapravo nepostojeću stranicu Hrvatske pošte, ne otvarajte ga. Riječ je, naime, o lažnoj nagradnoj igri u kojoj se nudi novčana nagrada kroz nekoliko jednostavnih koraka, od kojih je jedan i da link podijelite s prijateljima. Svrha prevaranata je domoći se vaših osobnih podataka.

Hrvatska pošta upozorila je danas da se prevaranti u nagradnoj igri predstavljaju njihovim imenom. Naime, mobilnim aplikacijama za komunikaciju (WhatsApp, Viber i ostalima) šire se poveznice (linkovi) s anketom i nagradnom igrom na kojima se prevarant predstavlja kao Hrvatska pošta. Prevaranti se porukama javljaju s poveznicom na kojoj se nalazi lažna anketa i nagradna igra.

“Hrvatska pošta ne upotrebljava WhatsApp, Viber i slične aplikacije za službenu komunikaciju niti je organizator ankete i navedene nagradne igre. Molimo korisnike da takve ili slične poruke sa sumnjivim poveznicama ne otvaraju te da ih ignoriraju. U zadnjih nekoliko mjeseci intenzivirali su se pokušaji prijevara porukama na WhatsAppu i sličnim mobilnim aplikacijama te putem e-pošte” – priopćili su dana iz HP-a.

Jedan takav link s lažnom domenom Hrvatske pošte vodi na lažnu Konzumovu anketu i nagradnu igru gdje se korisniku obećaje 50.000 kuna. Ne otvarajte i ne rješavajte, jer bi se prevaranti tako mogli domoći vaših osobnih podataka.

Korisnici pokušaj prijevare mogu izbjeći ako pripaze na nekoliko detalja:

  • broj s kojeg je poslana poruka nije broj iz jedne od hrvatskih mobilnih mreža
  • internetska domena nije domena Hrvatske pošte (npr. „posta-hr.site“ umjesto www.posta.hr)
  • tekst u poruci i na internetskoj stranici na koju vodi poveznica sadrži gramatičke i pravopisne pogreške.

Hrvatska pošta objavila je kako izgledaju neki od primjera lažne ankete i nagradne igre.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap