MUP vraća u službu gotovo dvije tisuće umirovljenih policajaca

Josip Mihaljević
6. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Čuvanje granice i migrantska kriza doveli su do Vladine uredbe kojom će MUP u službu vratiti gotovo dvije tisuće umirovljenih policajaca. Evo koji su kriteriji za zapošljenje.

Foto: PU Istarska

Vlada je u javnu raspravu pustila Uredbu kojoj je cilj omogućiti Ministarstvu unutarnjih poslova privremeno zaposliti gotovo 2000 umirovljenih policajaca, koji su i dalje u vrhunskoj psihotjelesnoj formi, piše jutarnji.hr.

Umirovljeni policajci moći će raditi 180 dana godišnje

Prema prijedlogu, MUP ima pravo povećati sastav za deset posto, a na trenutačnih 18.291 zaposlenih to je 1.829 novih-starih zaposlenika koji bi došli na mjesto pripadnika rezervnih policijskih snaga.

“Uredba o pričuvnoj policiji” propisuje način organizacije, broj i sastav pripadnika pričuvne policije, kao i uvjete i kriterije za izbor kandidata. Odluku o angažmanu donosi glavni ravnatelj policije, a to su slučajevi “ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kad je ugrožena unutarnja sigurnost Republike Hrvatske, prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća, odnosno, pomoći policijskim službenicima pri obavljanju poslova koji zahtijevaju povećani ili trajniji angažman policijskih službenika”, stoji u Uredbi.

Time su zamijenili staru Uredbu iz mandata Zorana Milanovića, kada su se policijske rezerve mogle povećati za čak 30 posto, ali tada su rezervisti mogli biti angažirani 90 dana godišnje, a sada će moći na 180 dana godišnje.

Razlozi zbog kojih će se angažirati rezervisti

Razlozi za uvođenje ove uredbe tiču se modernih rizika – migrantskog pritiska, terorizma, prirodnih katastrofa i velikih nesreća. U Uredbi stoji kako će to poboljšati i ubrzati reakciju redovnih snaga sigurnosti jer će imati pomoć od pričuvnih snaga.

Naglašava se kako će zbog predsjedavanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine biti potreban veći broj policajaca za osiguravanje sudionika sastanaka, konferencija i drugih vezanih aktivnosti.

Evo uvjeta za zapošljenje

Iako je otvorena mogućnost da se u pričuvni sastav kandidira tko god želi, umirovljeni policajci mlađi od 60 godina imat će prednost zbog svog iskustva.

Kriteriji za buduće  pripadnike pričuvnog sastava policije su:

  • završena srednja škola
  • potvrda o nekažnjavanju
  • bivši pripadnici MUP-a trebaju dokazati da su iz službe otišli časnim otpustom
  • “posebna psihička i tjelesna sposobnost”
  • dokaz o motoričkim sposobnostima
  • ne smiju biti članovi političkih stranaka

Kandidati će morati pred zdravstvenu komisiju proći uobičajena psihofizička testiranja, a ako polože – motoričke sposobnosti će testirati u Policijskoj akademiji.

Pripadnici će potpisati ugovore na razdoblje između jedne i tri godine, a u sastavu MUP-a će moći ostati do 65. godine starosti.

Bit će plaćeni prema učinku – osnova je prosječna neto plaća u Hrvatskoj, a zaradit će na temelju broja dana kada su angažirani, a zbog veće potrebe bivanja na granici s BiH predviđeni su i dodatci za zadatke izvan prebivališta.

Copy link
Powered by Social Snap