Makarska umirovljenicima daje 200 kuna, pomoć isplaćuju i ostali gradovi

Jasmina Grgurić
19. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Pojedini gradovi još su prije tri mjeseca najavili da će umirovljenicima isplatiti novčane pomoći za Uskrs. Dok su uskrsnice neki uspjeli isplatiti unatoč epidemiji koronavirusa, drugi to čine tek sada. Umirovljenicima za blagdansku šunkicu i jaja novac više nije potreban, ali svakako će dobro doći za ostale potrebe koje od malih mirovina nije lako podmiriti. Nastavak podjele ovih su dana najavili Makarska, Koprivnica, Čakovec, Sveta Nedjelja, Kastav, Lepoglava…

Isplata uskrsnica nastavljena je i u Čakovcu (Foto: Grad Čakovec)

Dio starijih građana ostao je bez obećanih uskrsnica na koje su računali kako bi, s obzirom na malene mirovine, popunili blagdanski stol ili platili režije. No, pomoć zbog epidemije koronavirusa u većini gradova nije isplaćena. Tek rijetki su se, poput Opatije, Osijeka, Rovinja i Siska, snašli epidemiji unatoč tako što su novac podijelili putem Hrvatske pošte ili uplatama na račune umirovljenika. U Trogiru su pak isplatu odgodili sve do prosinca, kada će se uskrsnice isplaćivati zajedno s božićnicama, i to samo ako za to bude novca u gradskom proračunu.

Ipak, većina s isplatom nastavlja sada. Unatoč zakašnjenju, svaka pomoć će dobro doći, što najbolje znaju starije osobe u sredinama koje ne isplaćuju ni uskrsnice ni božićnice.

Nastavak podjele uskrsnica ovih su dana najavili i gradovi Makarska, Koprivnica, Čakovec, Lepoglava, Kastav, Sveta Nedjelja…

Makarska

Poklon bonove od 200 kuna grad Makarska će podijeliti svojim umirovljenicima čija primanja ne prelaze 3.500 kuna. Osim visoko postavljenog cenzusa, pravo mogu stvariti i oni koji su mirovinu djelomično ili čak u potpunosti ostvarili u inozemstvu, što je u većini gradova prepreka za dobivanje uskrsnice. Poklon bonovi dijelit će se od 25. svibnja do 1. lipnja, a iskoristiti se moraju do kraja mjeseca.

Čakovec

Podjela uskrsnica u iznosu od 150 kuna počela je jučer i u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Svi koji imaju mirovinu do 2.001 kunu, novac mogu podići do 19. lipnja.

Koprivnica

Podjela uskrsnica za umirovljenike počinje sutra i trajat će do 29. svibnja. Uskrsnice iznose 100 kuna, a uvjet je da mirovina ne prelazi 2.000 kuna.

Sveta Nedjelja

Grad je donio odluku o isplati uskrsnica u visini od 150 kuna, pod uvjetom da visina osnovne mirovine ne prelazi 2.701 kunu. Istu pomoć dobit će i nezaposlene osobe. Isplata je počela jučer, a trajat će do 28. svibnja.

Kastav

Ljetne uskrsnice: Gradovi i općine najavljuju nastavak isplate za umirovljenike

Umjesto planirane podjele bonova, umirovljenici s mirovinom do 2.000 kuna će putem Hrvatske pošte u Kastvu dobiti 200 kuna u gotovini. Bonove su starijim građanima dijelili svake godine uoči Uskrsa i Božića , no sada su morali pronaći drugačije rješenje. Naime, osobama starijim od 65 godina i dalje se ne proporuča izlazak i ostvarivanje fizičkih kontakata. Ukoliko se pokaže potrebnim, isti način organizacije primijenit će u prosincu.

Lepoglava

Grad Lepoglava obećao je umirovljenicima s mirovinom do 1.800 kuna isplatiti uskrsnicu u iznosu od 200 kuna. No, zbog epidemije do toga nije došlo, a točan datum ni sada nije poznat. Ipak, iz gradske uprave obavijestili su kako će uskrsnice dijeliti najvjerojatnije u lipnju, ovisno i epidemiološkoj situaciji. Stariji građani ove će godine dobiti i božićnicu u jednakom iznosu.

Marijanci i Šenkovec

Uskrsnice naknadno dijeli slavonska općina Marijanci, u iznosu do 250 kuna za one s mirovinom do 2.500 kuna te međimurska općina Šenkovec za građane s mirovinom do 2.200 kuna.

Podjelu su nastavili i Beli Manastir, Darda, Belišće, Ludbreg, općine Kneževi Vinogradi, Gola i Štrigova…

Odluka o nastavku isplate u mnogim gradovima se još uvijek čeka. Umirovljenici mogu provjeriti u svojim gradskim upravama hoće li i kada dobiti obećane uskrsnice. S obzirom na nadolazeće parlamentarne izbore, za očekivati je da će pomoć uvesti i neki gradovi koji to ranije nisu planirali.