Gradi se Centar za starije i nemoćne u Našicama, a poznati su i prvi detalji

Ana Kanazir
9. veljače 2023.
Novosti
A- A+

U Našicama će se graditi Centar za starije i nemoćne, a sve detalje su rekli na sjednici Gradskog vijeća. Tako je poznata lokacija gradnje Centra, sadržaj centra, ali i smještajni kapacitet koji će iznositi 125 kreveta.

mladi i stari

Volontiranje u Domu za starije | foto: Pexels, Matthias Zomer

Poznato je i kako će se Centar za starije i nemoćne u Našicama graditi u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, a trenutno je u pripremi dokumentacija za otvoreni natječaj na državnoj razini sa sredstvima EU. Kako je rekao gradonačelnik Našica, radi se o projektu o kojemu se mašta već 30 godina.

Projekt je nastao u suradnji s Osječko-baranjskom županijom

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
Država će graditi centre za starije osobe, evo kada sve kreće i o čemu se radi

Iako nije baš sve poznato, zna se kako će otprilike ovaj Centar izgledati. Više detalja je na sjednici Gradskog vijeća otkrio gradonačelnik Krešimir Kašuba.

– Konkretna lokacija je u odvojku Ulice Đure Đakovića, kolokvijalno zvano Novakovo brdo. Projekt realiziramo u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, pa spremamo svu potrebnu dokumentaciju za otvoreni natječaj na državnoj razini sa sredstvima EU. Zajednički smo oformili dva operativna tima, županijski i gradski, a odradili smo i niz sastanaka sa županom Ivanom Anušićem kojem ovim putem zahvaljujem. Jer je operativno pristupio zadatku sa stvarno velikom brigom za Grad Našice, rekao je gradonačelnik Našica.

Sve će biti prema visokim standardima

Dodao je i kako sve ide svojim tokom. Ovaj će Centar za starije i nemoćne u Našicama imati prostorije za cjelodnevni i poludnevni boravak, kao i dio za pomoć u kući. Imat će i 125 kreveta, odnosno 60 soba. Ipak, ovo nije klasičan dom, već centar, a njime će se zadovoljiti potrebe starijih osoba na visokom europskom standardu. Prvo je u planu napraviti pristupnu cestu do centra, a potom nastaviti s drugim radovima.

Važno je napomenuti i kako je država najavila gradnju ukupno osam centara za starije osobe koji će uključivati i primarnu zdravstvenu zaštitu, a posebna pozornost će biti na brizi o osobama koje imaju Alzheimerovu bolest ili neku drugu vrstu demencije, a koji nemaju gdje boraviti. Sama priprema poziva je u završnoj fazi, dok će gradnja krenuti 2024. godine i trajati do 2026. godine kada bi sve trebalo biti gotovo. Više smo pisali ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap