Država će graditi centre za starije osobe, evo kada sve kreće i o čemu se radi

Ana Kanazir
21. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Država je najavila gradnju ukupno osam centara za starije osobe koji će uključivati i primarnu zdravstvenu zaštitu, a posebna pozornost će biti na brizi o osobama koje imaju Alzheimerovu bolest ili neku drugu vrstu demencije, a koji nemaju gdje boraviti. Sama priprema poziva je u završnoj fazi, dok će gradnja krenuti 2024. godine i trajati do 2026. godine kada bi sve trebalo biti gotovo.

mladi i stari

Volontiranje u Domu za starije | foto: Pexels, Matthias Zomer

Interes za gradnjom centara za starije osobe iskazale su, prema anketi, gotovo sve županije, dok je ukupan procijenjeni trošak 29 milijuna kuna. U slučaju velikog interesa za javni poziv, mogu se povećati financijska sredstva kako bi se izgradio veći broj centara, prenosi Index.

Stariji gospodin sjedi na obali
Demencija – što je uzrokuje, kako je prepoznati i može li se liječiti?

Osigurat će se smještaj za 800 osoba

Ovi centri će se izgraditi temeljem ciljeva iz Nacionalnog plana razvoja socijalnih usluga 2021.-2027., čija je realizacija predviđena u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Izgradnjom centara za starije osobe osigurat će se dodatni kapacitet za 800 starijih korisnika. U ovim centrima će se pružati dugotrajna skrb, a bila bi osigurana i zdravstvena skrb na primarnoj razini.

Osim što će centri biti rezervirani za sve starije osobe kojima je potrebna skrb i njega, dodatno će se poticati smještaj osobama koje imaju Alzheimerovu bolest ili neku drugu vrstu demencije, kod koje se javlja smanjenje kognitivne funkcije i gubitak pamćenja, o čemu smo pisali ovdje.

Neke županije već su pokazale veliki interes

Primorsko-goranska županija tako već planira financiranje izgradnju centra za starije osobe ‘Prsten’ koji će se osnovati u partnerstvu s još šest jedinica lokalne samouprave, gradom Kastvom, općinama Čavle, Jelenje, Viškovo, Klana i Matulji. Centar će se graditi na području općine Klana.

Zainteresirani su i Osječko-baranjska županija, kao i Splitsko-dalmatinska županija. U Osijeku živi oko 29.000 umirovljenika o kojima birne Grad, a ovime bi se briga o njima podigla na puno bolju razinu. Splitsko-dalmatinska županija će razmotriti mogućnost prijave na poziv, ovisno o financijskim mogućnostima i drugim okolnostima.

Početak izgradnje u 2024. godini

Izgradnja centara bi trebala početi 2024. godine, a završetak bi trebao biti u lipnju 2026. godine, prenosi Index. Izgradnja i opremanje centara počet će kada se potpiše ugovor o dodjeli bespotrebnih sredstava.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap