Grad Zagreb: Uvažavamo potrebe umirovljenika, ali vrtići su prioritet

Josip Mihaljević
27. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske poslao je prošloga tjedna otvoreno pismo gradonačelniku Grada Zagreba zbog ukidanja termina i prostora u mjesnim odborima koje koriste umirovljenici. Gradska vlast planira navedene prostore prenamijeniti u vrtiće, a umirovljenici negoduju i govore da im se oduzima i to malo organiziranog druženja što imaju.

tomislav tomašević

Foto: Tomislav Tomašević | Youtube screenshot

Nakon što je Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) krajem prošloga tjedna u otvorenom pismu prozvao je Grad Zagreb zbog namjere ukidanja korištenja prostorija mjesnih odbora umirovljenicima zbog prenamjene u dječje vrtiće. U Zagrebu djeluje 17 SUH-ovih podružnica, a u tim prostorima organiziraju druženja, radionice, pravna savjetovališta, tematske edukacije i slično. Unatoč punoj podršci rješavanju problema vrtića, u Sindikatu su mišljenja da se taj problem ne smije rješavati preko leđa ugroženih umirovljenika.

Grad Zagreb upitali smo zašto su se odlučili na ovakav potez, o kojim se prostorima radi te kako komentiraju umirovljeničku molbu da se nađe alternativno rješenje.

Prije svega, kažu kako gradska vlast iznimno uvažava potrebe umirovljenika te da su definirali dugoročne politike kojima je cilj smanjivanje postojećih nejednakosti i adekvatna zaštita starijih. Međutim, jedan od prioriteta su vrtići, odnosno, značajno proširenje vrtićkih kapaciteta. Krajnji cilj je svakom djetetu omogućiti upis u gradski vrtić.

umirovljenici druzenje
Sindikat umirovljenika Tomaševiću: Grad uzima prostore umirovljenicima kako bi napravio vrtiće

“Stoga je Gradska skupština je u sklopu proračuna za 2022. godinu izdvojila 25 milijuna kuna za interventnu mjeru kojom bi se kompenzirale promjene u statusu korisnika mjere roditelj odgojitelj. Ta sredstva bit će utrošena za prenamjenu gradskih prostora u područne objekte vrtića. Prioritetno su mapirani prostori u gradskim četvrtima gdje očekujemo najveći povećani interes – Sesvete, Gornja i Donja Dubrava te Peščenica-Žitnjak. U tijeku je pokretanje postupaka javne nabave za projektiranje prenamjene spomenutih prostora za potrebe dječjih vrtića, čime će se osigurati svi potrebni prostorni, tehnički i materijalni uvjeti za njihov rad. Prenamjenama ovih prostora ciljamo povećati broj mjesta u gradskim vrtićima za oko 500 djece u nadolazećoj pedagoškoj godini”, poručuju iz Grada Zagreba.

Dodaju kako su i dalje u komunikaciji s predsjednicima vijeća gradskih četvrti i predsjednicima vijeća mjesnih odbora te da će konačan popis definirati u dijalogu s njima. Vjeruju da će pogođene umirovljenike uspješno “izmjestiti” na druge lokacije:

“Važno je voditi računa o potrebama postojećih korisnika tih prostora te će se za postojeće aktivnosti i korisnike prostora osigurati zamjenski prostori. U Gradu Zagrebu se za potrebe mjesne samouprave koristi 253 objekta, s prosječnim korištenjem od 4.5 sati tjedno, odnosno manje od jednog sata po danu. S obzirom na tu činjenicu, vjerujemo da je moguće izmjestiti aktivnosti političkih stranaka, KUD-ova, sportskih udruga i udruga umirovljenika iz nekoliko prostora mjesne samouprave koji se prenamjenjuju u područne objekte vrtića, u druge dostupne prostore mjesne samouprave bez da se naruše njihove aktivnosti”, zaključak je Grada Zagreba.

Grad Zagreb: Uvažavamo potrebe umirovljenika, ali vrtići su prioritet
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap