Grad Zagreb nam je otkrio detalje o eko hrani u domovima za starije

Luka Kalac
10. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Prije gotovo dva mjeseca, gradonačelnik Zagreba se pohvalio ‘povijesnim’ projektom. Iako se još čeka realizacija Pilot projekta, sve teče u najboljem redu. Tako će se na stolovima domova za starije, zdravstvenih ustanova i osnovnih škola pronaći ekološki uzgojena hrana, a naglasak je na proizvođačima sa zagrebačkog područja, kako su nam rekli iz Grada Zagreba. Istaknuli su, između ostalog, kako zbog ovog projekta neće doći do poskupljenja smještaja u domovima za starije.

Noge umirovljenika; Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir

Korisnici Doma za starije | Foto: Mirovina.hr

Sagledavajući političku scenu Hrvatske, doista se iznimno malu količinu projekata može nazvati povijesnima. Sam sebe i svoje suradnike time je pohvalio gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević koji je 10. siječnja 2024. godine na konferenciji za medije u Osnovnoj školi Voltino projekt uvođenja ekološke hrane u pojedine ustanove upravo tako nazvao.

dvije starije osobe jedu hranu s tanjura
'Povijesni' Tomaševićev plan u domovima za starije: 'To je projekt koji nigdje u Hrvatskoj ne postoji'

Naglasak je na kvalitetnoj hrani

U sklopu projekta će dakle ekološki uzgojena hrana biti dostavljena i pripremljena ponajprije u školama, a potom u domovima za starije i nemoćne te zdravstvenim ustanovama. Više o tome možete pročitati ovdje.

Realizacija ovog projekta ovisi o lokalnoj vlasti, ali i proizvođačima hrane s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije koji su prvi na listi. Nažalost, oni proizvođači hrane koji su propustili ovaj poziv, ne mogu se prijaviti jer su prijave bile otvorene do 29. siječnja.

Pilot projekt čijem se širenju nadaju

Inače, Tomaševićev projekt stoji 1,2 milijuna eura, a sredstva će biti namijenjena proizvođačima ekološki uzgojenog voća i povrća. Uz njih, na popisu će, između ostalog, biti i i proizvodi od žitarica, što se odnosi na kruh i pekarske proizvode. Srećom, ovim projektom će naglasak biti na kvalitetnoj hrani s našeg podneblja, a ne na uvezenoj hrani, koja je nerijetko upitne kvalitete, ako se usporedi s navedenom. Organizirane su i posebne radionice kao uvod u javno nadmetanje.

– Izraz zadovoljstva temeljimo i na odazivu zainteresiranih dobavljača tijekom radionica koje smo organizirali kao uvertira u javno nadmetanje, a na kojima smo detaljno predstavili detalje projekta i samog procesa javne nabave, odgovor je koji smo dobili od Grada Zagreba.

Više od 60 proizvođača se priključilo ovom projektu Grada Zagreba

Budući da su prijave završene 29. siječnja, iz Grada su otkrili jesu li zadovoljni brojem proizvođača hrane koji su se prijavili za sudjelovanje. Riječ je o odazivu čak 60-ak zainteresiranih uzgajivača i dobavljača ekološki uzgojene hrane među kojima je bio najveći broj OPG-a.

– Trenutno radimo na pripremi dokumentacije za drugu fazu dinamičke javne nabave u kojoj će se iskazati potrebe za pojedinim namirnicama iz ekološkog uzgoja i njihovim količinama, potvrdila nam je zagrebačka vlast.

dvije starije osobe jedu hranu s tanjura
'Povijesni' Tomaševićev plan u domovima za starije: 'To je projekt koji nigdje u Hrvatskoj ne postoji'

Prvo su na redu osnovne škole, a potom i domovi za starije

Nadalje, ističu kako je riječ o pilot projektu te je cilj nastaviti širiti ovu praksu što je iznimno pohvalno.

– Naglašavamo da se radi o Pilot projektu koji provodimo ciljano u suradnji s određenim brojem osnovnih škola u Gradu Zagrebu, a pozitivna iskustva projekta, kad on završi, nastojat ćemo proširiti na ostale osnovne škole i ustanove Grada Zagreba. U tom kontekstu i na domove za starije osobe, dodali su.

Radi se o novom pristupu pa nastoje postupno i odgovorno uvoditi promjene u prehrani, kako su nam objasnili iz Grada Zagreba. Dodaju i kako su važni i modeli javne nabave, za koje drže da su neophodne i potrebne vodeći se iskustvima velikog broja europskih gradova i metropola.

Dom za starije u Markuševcu
Domovi za starije u Zagrebu cijenom ispod prosjeka: 'Nastojat ćemo da tako i ostane'

Hoće li domovi za starije zbog eko hrane poskupjeti?

Iz Grada su odgovorili i na pitanje koje muči brojne (buduće) umirovljenike koji će jednog dana priuštiti sebi smještaj u domu za starije i nemoćne. S obzirom na to da će im biti dostupna kvalitetnija i ekološki uzgojena hrana, postavlja se pitanje hoće li zbog toga, u konačnici, doći do poskupljenja usluge i smještaja u domovima za starije.

– Od lipnja 2018. Grad Zagreb nije podizao cijene usluge smještaja u domovima za starije osobe kojih je osnivač, unatoč znatnim povećanjima rashoda s kojima su domovi svakodnevno suočeni. I nadalje ćemo koristiti sve raspoložive mogućnosti u nastojanju da ne dođe do povećanja cijene usluge smještaja, koji uključuje i prehranu, a kako bi ublažili udar inflacije, rekli su nam iz Grada Zagreba.

U nastavku su dodali kako su u tom smislu u Proračunu Grada Zagreba za 2024. godinu osigurana značajna sredstva za redovito poslovanje domova u iznosu od 22.306.760 eura kako bi se korisnicima i nadalje osigurao postignuti standard usluge.

– Podsjećamo kako je u 2023. za podmirenje obveza za njihovo redovno poslovanje iz gradskog proračuna doznačeno 10.207.926,85 eura te za podmirenje dugovanja 5.347.879,13 eura, odgovorili su nam iz Grada Zagreba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap