Domovi za starije u Zagrebu cijenom ispod prosjeka: ‘Nastojat ćemo da tako i ostane’

Jasmina Grgurić Zanze
23. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Grad Zagreb ne planira podići cijene u domovima za starije i nemoćne osobe, po uzoru na neke županije, potvrdili su nam iz gradske uprave. Cijenama se u pojedinim kategorijama smještaja nalaze ispod hrvatskog prosjeka, a za poslovanje domova su u 2024. izdvojili 18,3 milijuna kuna. Najniža cijena za umirovljenike je 234 eura, najviša čak 995 eura. Ove godine kreće i izrada projekta za gradnju Doma Dubrava.

Dom za starije u Markuševcu

Jedna od soba u Domu za starije osobe u Markuševcu. | Foto: Grad Zagreb

Županijski domovi za starije i nemoćne osobe podigli su cijene smještaja proteklih godina, neki su to napravili početkom ove godine, a drugi će tek poskupjeti, o čemu smo pisali ovdje. Zanimalo nas je hoće li poskupjeti i domovi za starije u vlasništvu Grada Zagreba, gdje su i plaće i mirovine veće, a troškovi života skuplji. Ipak, čini se da zasad do toga neće doći, a s postojećim cijenama zagrebački su se domovi našli i ispod hrvatskog prosjeka, o čemu više možete pročitati ovdje.

Za poslovanje domova osigurali 18,3 milijuna eura

Pogledajte cijene županijskih domova umirovljenika: Od 512 do 830 eura za život u dvokrevetnoj sobi

– Unatoč znatnim povećanjima rashoda s kojima su domovi svakodnevno suočeni, Grad Zagreb će i nadalje koristiti sve raspoložive mogućnosti u nastojanju da ne dođe do povećanja cijene usluge smještaja u domovima za starije kojih je osnivač. Od lipnja 2018. Grad nije podizao cijene usluga smještaja te će i nadalje, proračunskim subvencijama, nastaviti nadoknađivati rast troškova kako bi, u konačnici, građanima ublažili udar inflacije, rekli su nam iz zagrebačke gradske uprave.

U proračunu Grada Zagreba za 2024. godinu osigurana su sredstva za redovito poslovanje domova, a kako bi se korisnicima i nadalje osigurao postignuti standard usluge. Riječ je o ukupno 18.306.760 eura, od čega je 2.176.760 eura decentraliziranih sredstava i 16.130.000 eura gradskih sredstava.

Najniža cijena 234 eura, najviša čak 995 eura

Grad Zagreb osnivač je doma za starije osobe Park, a na grad su prenesena osnivačka prava nad deset domova za starije osobe. Tu su domovi Centar, Dubrava Zagreb, Ksaver, Maksimir, ‘Medveščak’ Zagreb, Peščenica, Sveta Ana, Sveti Josip Zagreb, Trešnjevka Zagreb i Trnje.

Foto: Dom za starije i nemoćne osobe Osijek
Doznajemo hoće li poskupjeti domovi za starije osobe u Slavoniji, a donosimo i cijene

– Prosječna cijena usluge je 432 eura, dok su najniže cijene smještaja prvog stupnja usluge 234 eura, drugog stupnja 300 eura i trećeg stupnja 344 eura. Najviša cijena smještaja za prvi stupanj iznosi 657 eura, drugi stupanj  731 eura i  treći stupanj 780 eura. U Odjelu za Alzheimerovu bolest i druge demencije jedinstvena je cijena u svim gradskim domovima te iznosi za dvokrevetnu sobu 930 eura, a jednokrevetnu 995 eura, rekli su nam iz Grada.

Tako decentralizirani domovi Grada Zagreba imaju zabilježenu najmanju iskazanu cijenu u više kategorija smještaja za različite stupnjeve usluge, odnosno u niti jednoj kategoriji nemaju najskuplji smještaj.

Izrada projekta za Dom Dubrava s 200 korisnika

S obzirom na to da nedostaje smještajnih kapaciteta za umirovljenike, pitali smo imaju li u planu graditi nove domove.

– Što se tiče proširenja kapaciteta, planirana su sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju dislociranog objekta Doma za starije osobe Dubrava, kapaciteta za 200 korisnika, za kojeg je Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) odabralo idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje. Istovremeno, s ciljem osiguravanja dodatnih smještajnih kapaciteta izrađuje se imovinsko-pravna analiza zemljišta u zapadnom dijelu grada, kažu iz Grada Zagreba, dodajući da su u rujnu prošle godine otvorili objekt na Markuševcu, kao podružnicu Doma za starije osobe Dubrava, za 92 osobe.

Copy link
Powered by Social Snap